‘Stop ongewenst wisselen’

Schildklier Organisatie Nederland (SON) wil dat mensen met een schildklierziekte niet meer hoeven te wisselen van merk medicijn, niet zonder medische noodzaak. In 2018 ging SON samen met dertien andere patiëntenorganisaties aan de slag om dit voor elkaar te krijgen.  Bij schildklier gaat het in het bijzonder om schildklierhormoon (levothyroxine). Er is onder meer een breed onderzoek gehouden naar patiëntervaringen met het ongewenste wisselbeleid.

De resultaten van dit onderzoek zijn ingebracht in beleidsoverleg met het ministerie van VWS. Hierop zijn twee werkgroepen ingesteld over enerzijds een lijst met niet wisselbare medicijnen en over de invulling van het begrip “medisch noodzakelijk”.
Na anderhalf jaar loopt het overleg vast. ‘De leidraad’ met onder meer de ‘niet-wissellijst medicijnen’ is niet getekend. De zorgverzekeraars en apothekers blokkeren het akkoord.

Niet-wissellijst

Eind dit jaar verwachten we de lijst met medicijnen die niet gewisseld mogen worden. Het onderzoek Thyrax-tekort toont wetenschappelijk aan dat levothyroxine niet kan worden gewisseld. SON wil dan ook dat levothyroxine een plek krijgt op de lijst.
En wordt er gezegd dat je toch moet wisselen? Dan kan een arts dit voorkomen door MN (medisch noodzakelijk) op het recept te zetten.
Omdat dit vaak misgaat en de apotheek en zorgverzekeraar het label MN regelmatig niet respecteren, voert SON samen met (inmiddels) zestien collega-organisaties dit najaar een campagne: MN moet worden gehonoreerd!”

Meer lezen over Niet wisselen

 

TV-uitzending ‘Waarom krijg ik mijn medicijn niet meer?’
MAX Meldpunt op NPO2 – vrijdag 9 oktober 2020

 

Radio-uitzending ‘Patiënten de dupe van medicijnwisseling’
Reporter Radio op NPO 1 – 21 juni 2020
Reacties van drie patiënten en twee kamerleden.

 

(Nieuws)berichten SON over dit onderwerp: