Het TV-programma Radar besteedde op 12 april aandacht aan de lijst ‘Wisselen ongewenst’, die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) opstelde in opdracht van VWS en onlangs publiceerde (zie de video hieronder).
Het schildkliermedicijn levothyroxine staat – tegen de verwachting in – níet op deze lijst. In de reportage werd klip en klaar en met wetenschappelijke onderbouwing aangegeven waarom het noodzakelijk is dat levothyroxine op de lijst staat. Marlies Mohr, directeur van Schildklier Organisatie Nederland (SON), en dr. Edward Visser, internist-endocrinoloog, voorzitter van het NVE Schildkliernetwerk en van de Medisch-wetenschappelijke Adviesraad van SON, lichtten dit toe. De overtuigende ervaringsverhalen van patiënten Fenny en Yolanda illustreerden de noodzaak.
Bekijk hier de uitzending van ‘Radar’ op 12 april 2021 (klik op plaatje)
Wisselen van levothyroxine is ongewenst
Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG, bevestigde heel expliciet dat “wisselen (van levothyroxine) ongewenst is.” En dat schildklierpatiënten gerust kunnen zijn “want alle artsen die te maken hebben met voorschrijven en ook met afleveren, kennen de problematiek dat het nauw luistert en dat je dit soort medicijnen niet zou moeten wisselen.” En “Ik kan me ook niet voorstellen dat dat gebeurt.“ Indien dit wel het geval is: “de patiënt kan dan tegen de apotheek zeggen ‘U weet toch dat u dit soort medicijnen niet moet wisselen’.”
Plaats op de lijst ‘ongewenst wisselen’ noodzakelijk
Wij zijn blij dat ook het CBG erkent dat levothyroxine niet gewisseld mag worden. Maar wij kunnen ons niet vinden in de stelling van het CBG dat levothyroxine geen plek op de lijst ‘Wisselen ongewenst’ behoeft. Wij weten namelijk uit de dagelijks praktijk dat het wisselen van levothyroxine regelmatig voorkomt. SON ontvangt via sociale media het hele jaar door signalen van mensen die melden dat ze bij de apotheek een ander merk meekrijgen. Het mag niet zo zijn dat het krachtenspel tussen zorgverzekeraars, groothandels en apotheken er toe leidt dat de patiënt (en het personeel van de apotheek) hiervan de dupe is. We moeten ons ook realiseren dat niet alle mensen over voldoende kennis en/of vaardigheden beschikken om zelf het gesprek hierover aan te gaan in de apotheek.
Het is niet voor niets dat VWS in 2018 een werkgroep instelde om een bindende lijst samen te stellen van niet te wisselen medicijnen. Dit naar aanleiding van een onderzoek van 14 samenwerkende patiëntenorganisaties die een einde wilden maken aan het wisselen van medicijnmerk zonder medische noodzaak. SON heeft hierin een prominente rol gespeeld.
Dan zou het nu niet meer nodig zijn? Wij blijven de noodzaak zien dat levothyroxine op een lijst ‘Niet wisselen’ komt, stelliger nog dus dan de huidige ‘Wisselen ongewenst’-lijst. Wij zullen er alles aan doen om dit te realiseren. Zodat de patiënt niet aan zijn lot wordt overlaten in de discussie met de apotheek.
Meer lezen
- ‘Levothyroxine van ‘Wisselen ongewenst’-lijst gehaald door CBG. SON verbolgen’, nieuwsbericht SON, 30 maart 2021
- Lijst ‘Wisselen ongewenst’ overhandigd aan VWS, CBG nieuwsbericht, 30 maart 2021
- ‘Opnieuw op de bres voor niet wisselen medicijnen’, nieuwsbericht SON, 13 oktober 2020
- Rapport ‘Wisselen van medicijnen en medische noodzaak‘, Patiëntenfederatie Nederland, mei 2020
- ‘Reactie minister op vastlopen overleg medicijnwissel‘, nieuwsbericht SON, 12 februari 2020
- ‘Apothekers en zorgverzekeraars blokkeren akkoord‘, nieuwsbericht SON, 2 februari 2018
- Brief aan de Tweede Kamer, Overleg Verantwoord Wisselen Geneesmiddelen is mislukt, 4 februari 2020
- Rapport ‘Wisselen van medicijnen’, april 2018
- Update ‘Ongewenst wisselen medicijnen’, 20 december 2018
- Factsheet ‘Knelpunten wisselen van medicijnen, 2018