Kidz Only!

Deze pagina is vooral gericht op informatie van, voor en over kinderen met een schildklieraandoening. Heb jij tips of bijdragen die je graag wilt delen met lotgenoten, stuur deze dan op naar info@schildklier.nl.

Kinderbrochure: ‘CHT, wat is dat?’

Deze brochure is geschreven in heldere taal voor de leeftijdsgroep 6 tot 12 jaar. Ideaal voor een spreekbeurt, uitleg aan vriendjes/ vriendinnetjes, familie, school of sportvereniging. De brochure is te bestellen via de webshop van SON.

Ga naar de webshop

Schildklier Organisatie Nederland (SON) komt graag in contact met jongeren met een niet aangeboren schildklieraandoening tussen de 6 en 18 jaar.
Als SON willen we jullie de mogelijkheid bieden met elkaar in contact te komen.
Ben of ken je iemand met een schildklieraandoening?
Neem dan contact op met e.bloem@schildklier.nl
We gaan dan kijken voor jou en je leeftijdgenoten waar behoefte aan is en wat we voor jou kunnen betekenen. Naast met elkaar appen, bellen of online kun je ook denken aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van een game om het bespreekbaar te maken of juist een luisterend oor voor elkaar. Dus vind je het leuk om mee te denken en in contact met andere te komen, laat het ons weten!!

Cyberpoli

De Cyberpoli is een online en interactieve ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte van 13 tot 26 jaar. Er is ook een poli voor jongeren met een schildklieraandoeningen. Dit aanspreekpunt is 24/7 beschikbaar en helpt jongeren met hun vragen over de schildklier. Hier kun je ook ervaringen van andere kinderen en jongeren lezen.
Cyberpoli/schildklier is mogelijk gemaakt door Stichting Artsen voor Kinderen, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, het AMC en Schildklier Organisatie Nederland (SON).

Ga naar de Cyberpoli / schildklier

Spreekbeurten

Als de diagnose is gesteld, informeer dan de school dat je kind een schildklieraandoening heeft. Een goede manier om klasgenootjes in te lichten kan een spreekbeurt zijn.

 • Spreekbeurt over CHT
  SON heeft een pakket dat bestaat uit
  – een PowerPoint presentatie (met dank aan Kyan)
  – de bijbehorende tekst
  Een aantal ‘onderdelen’ kun je persoonlijk invullen; het gaat uiteraard om jouw verhaal.
  Wil je een spreekbeurt-pakket ontvangen? Stuur een e-mail naar info@schildklier.nl
 • Help ook een ander
  Heb jij een spreekbeurt gehouden over je schildklieraandoening en wil je deze delen? Stuur deze dan door naar info@schildklier.nl.

Patiëntenrechten van kinderen

Wie beslist er eigenlijk wat het beste voor je is als je ziek bent? Moet er rekening worden gehouden met jouw mening? Dit staat allemaal in een speciale wet, de WGBO. De Stichting Kind & Ziekenhuis heeft het mooi op rijtje gezet op de website Ja dokter, nee dokter.

Bekijk Ja dokter, nee dokter

Wat als je kind 18 is?

cover folder

Folder over de overstap naar de volwassenenzorg
Kleine kinderen worden groot. Zodra ze achttien worden, moeten chronisch zieke jongeren overstappen van de kinderarts naar een specialist of huisarts. Deze overgang verloopt meestal niet zonder slag of stoot. Hoe bereid je jongeren voor op deze transitie?
Je kunt hier de folder Van Kinderarts naar Volwassenenzorg downloaden. Je kunt deze ook bestellen via info@schildklier.nl

Praktische cursussen

Op Koers
Cursussen voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar met een chronische ziekte. In de cursus leer je beter omgaan met vervelende en lastige gevolgen van je ziekte.

Ga naar Op Koers online