Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is geen behandeling waardoor je kunt genezen van schildklierkanker. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy. Doelgerichte therapie is een behandeling om de kanker te remmen en te proberen het leven te verlengen. Ook kan doelgerichte therapie de klachten verminderen.

Bij schildklierkanker wordt doelgerichte therapie gegeven als de kanker uitgezaaid is. Of als een behandeling met radioactief jodium niet meer kan of niet meer werkt. Artsen noemen schildklierkanker waarbij radioactief jodium niet meer werkt ‘jodium refractaire schildklierkanker’.

Er zijn meerdere doelgerichte medicijnen bij schildklierkanker: lenvatinib, sorafenib, vandetanib en cabozantinib. De arts vertelt welk medicijn het meest geschikt is. Dat ligt ook aan het soort schildklierkanker. Mogelijk krijg je nog een ander medicijn dan hier genoemd staat omdat je meedoet aan een wetenschappelijke studie. Soms worden er nieuwe medicijnen getest in een trial. Bekijk de trials voor schildklierkanker.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.