Operatie lymfeklieren in de hals

Bij schildklierkanker kunnen er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals zitten. De arts zal deze dan tijdens de schildklieroperatie verwijderen. Hoe uitgebreid de operatie is en hoeveel lymfeklieren verwijderd worden, vertelt de arts. Dat ligt ook aan de soort kanker. Meestal is het voldoende om de lymfeklieren aan 1 kant van de hals weg te nemen.

Een operatie van de lymfeklieren in de hals heet een halsklierdissectie. Tijdens de operatie verwijdert de arts meestal ook lymfeklieren zonder uitzaaiingen die in de buurt zitten van de lymfeklieren met uitzaaiingen. De verwijderde lymfeklieren gaan voor onderzoek naar de patholoog.

Kleine uitzaaiingen in de lymfeklieren worden niet altijd verwijderd. De arts kan voorstellen om af te wachten tot na de behandeling met radioactief jodium, de behandeling die volgt na de operatie. Door radioactief jodium kunnen kleine uitzaaiingen ook verdwijnen.

Na het verwijderen van de lymfeklieren in de hals, kun je klachten krijgen. Een aantal klachten die kunnen ontstaan na de operatie:

  • een gevoelloze huid in de hals of een gevoelloze oorlel
  • een zwelling in de wang of op de kin, door lymfoedeem. Meestal verdwijnt de zwelling na enige tijd
  • zwakkere of pijnlijke schouder. Fysiotherapie kan helpen tegen deze klachten