Folliculaire schildklierkanker

Ongeveer 15% van de mensen met schildklierkanker heeft folliculaire schildklierkanker. Deze soort schildklierkanker ontstaat in de follikelcellen die schildklierhormoon maken. Ook papillaire schildklierkanker ontstaat in deze cellen. Het verschil tussen papillaire schildklierkanker en folliculaire schildklierkanker is alleen onder de microscoop te zien.

Folliculaire schildklierkanker groeit over het algemeen langzaam. Er wordt over deze soort ook gezegd dat het ‘goed gedifferentieerd’ is. Goed gedifferentieerd betekent dat de kankercellen nog op gezonde cellen lijken. Meestal groeit een goed gedifferentieerde tumor langzaam en is de kans op uitzaaiingen op afstand niet groot.

Bij folliculaire schildklierkanker komen uitzaaiingen heel weinig voor. Als de kanker niet behandeld wordt, kunnen de kankercellen uitzaaien naar de lymfeklieren, de botten en longen.

Behandeling van folliculaire schildklierkanker

Mensen met folliculaire schildklierkanker krijgen meestal een operatie waarbij de hele schildklier verwijderd wordt. Meestal volgt na de operatie een nabehandeling met radioactief jodium om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen. Bij kleine tumoren verwijdert de arts de helft van de schildklier, er volgt dan geen nabehandeling met radioactief jodium.

Behandeling van uitzaaiingen bij folliculaire schildklierkanker

Als er uitzaaiingen zijn, kan de arts die soms verwijderen met een operatie. In de meeste andere gevallen volgen behandelingen met radioactief jodium. De arts kan ook een andere behandeling voorstellen zoals bestraling, radiofrequente ablatie (RFA) of chemo-embolisatie om de uitzaaiingen kleiner te maken of helemaal te vernietigen.

De uitzaaiingen kunnen niet altijd met radioactief jodium behandeld of verwijderd worden. Als dit niet mogelijk is, krijg je een behandeling om de ziekte zoveel mogelijk te remmen en de klachten tegen te gaan. Een ander woord voor deze behandeling is een palliatieve behandeling. De arts bespreekt welke mogelijkheden er zijn. Dat kan doelgerichte therapie of bestraling zijn. Chemotherapie wordt niet gegeven.

Vooruitzichten bij folliculaire schildklierkanker

Hoe bedreigend de folliculaire schildklierkanker is, hangt af van hoe ver de kanker is uitgebreid. Bijvoorbeeld of de tumor verder in de schildklier of in de bloedvaten is gegroeid. De uitgebreidheid van de kanker heet ook wel het stadium van de kanker.

De vooruitzichten zijn het best als de tumor niet in andere organen is gegroeid en er geen uitzaaiingen zijn. Dan is tien jaar na de diagnose meer dan 95% van de mensen nog in leven. Bij uitzaaiingen verder in het lichaam of wanneer de kanker in andere weefsels in de hals is gegroeid, is de 10-jaarsoverleving lager.

De tumor kan soms wel terugkomen. Je komt daarom de eerste paar jaar terug in het ziekenhuis voor controles. Lees meer over deze controles.

Meer lezen: