Papillaire schildklierkanker

De meeste mensen met schildklierkanker hebben papillaire schildklierkanker, ongeveer 75%. Bij deze soort schildklierkanker ontstaat de kanker in cellen die schildklierhormoon maken. Deze cellen heten de follikelcellen.

Papillaire schildklierkanker groeit over het algemeen langzaam. Er wordt over deze soort ook wel gezegd dat het ‘goed gedifferentieerd’ is. Goed gedifferentieerd betekent dat de kankercellen nog op gezonde cellen lijken. Meestal groeit een goed gedifferentieerde tumor langzaam en is de kans op uitzaaiingen op afstand niet groot. Met ‘op afstand’ worden uitzaaiingen bedoeld die verder in het lichaam zitten dan de lymfeklieren in de hals.

Bij papillaire schildklierkanker komen uitzaaiingen op afstand heel weinig voor. Wel zijn er regelmatig uitzaaiingen in de lymfklieren. Die kunnen meestal goed behandeld worden.

Behandeling van papillaire schildklierkanker

Mensen met papillaire schildklierkanker krijgen meestal een operatie waarbij de schildklier verwijderd wordt. Meestal volgt daarna een nabehandeling met radioactief jodium om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen. Bij kleine tumoren verwijdert de arts de helft van de schildklier, er volgt dan geen nabehandeling met radioactief jodium.

Vooruitzichten bij papillaire schildklierkanker

Hoe bedreigend de papillaire schildklierkanker is, hangt af van hoe ver de kanker is uitgebreid. Bijvoorbeeld of de tumor verder in de schildklier of in de bloedvaten is gegroeid. De uitgebreidheid van de kanker heet ook wel het stadium van de kanker.

De overlevingskansen zijn het grootst als de tumor niet in andere organen is gegroeid en er geen uitzaaiingen op afstand zijn. Dan is tien jaar na de diagnose meer dan 95% van de mensen nog in leven.

De tumor kan wel terugkomen, dat gebeurt bij ongeveer 15 – 35% van de mensen. Meestal is dat in de lymfeklieren in de hals en is een operatie mogelijk. Je komt daarom regelmatig terug in het ziekenhuis voor controles. Lees meer over deze controles.

Meer lezen:

•    Operatie bij schildklierkanker
•    Behandeling met radioactief jodium