Ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken is. Het gevolg daarvan is op den duur een te traag werkende schildklier. Dit heeft effect op vele (zo niet alle) systemen en organen van het lichaam, waardoor zich een groot aantal (mogelijke) uiteenlopende klachten voordoen. De ziekte van Hashimoto is genoemd naar de arts Hakaru Hashimoto, die in 1912 de ziekte voor het eerst beschreef.

Auto-immuunziekte

Stoffen die het lichaam binnendringen worden normaal gesproken door ons afweersysteem als lichaamsvreemd beschouwd. Het afweersysteem van het lichaam reageert daarop door tegen deze indringers ‘antistoffen’ of ‘antilichamen’ aan te maken. Deze antistoffen bevinden zich in het bloed. Door de aanmaak van antistoffen komt er een proces op gang om deze indringers (antigenen) op te ruimen. Dit is een immunologische ontstekingsreactie.

Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam echter antistoffen tegen lichaamseigen cellen of weefsels. Daardoor worden deze aangetast. Zo bestaan er diverse antistoffen die tegen specifieke organen gericht kunnen zijn, zoals de schildklier. Deze specifieke antistoffen leiden tot schade aan de schildklier, waardoor deze minder goed gaat functioneren.

Schildklier Antistoffen

Patiënten met de ziekte van Hashimoto maken afweerstoffen tegen hun eigen schildklier. Bij de ziekte van Hashimoto beschadigt het schildklierweefsel door de jarenlange ontstekingsreactie.

Patiënten met Hashimoto maken antistoffen tegen het schildkliereiwit Peroxidase in het Engels: ‘Thyroid Peroxidase’ afgekort tot TPO. Deze TPO-antistoffen hebben geen directe invloed op de functie van de schildklier, maar gaan gepaard met een auto-immuunontsteking van de schildklier en beschadiging van het schildklierweefsel. De TPO-antistoffen kunnen ook voorkomen bij volkomen gezonde personen (bij wel 30-50% van de gezonde vrouwen), en geven dan dus geen klachten.

Wel zijn deze antistoffen gerelateerd aan een verhoogd risico op problemen tijdens de zwangerschap.

Meer lezen over antistoffen

Oogziekte

Oogklachten zie je eigenlijk alleen bij de auto-immuunziekten van de schildklier. Voornamelijk bij de ziekte van Graves, maar soms ook bij de ziekte van Hashimoto.
Van alle patiënten met de oogziekte heeft ongeveer 3% de ziekte van Hashimoto en ongeveer 75% de ziekte van Graves.

Meer lezen over de oogziekte van Graves