Struma van Riedel

Deze ernstige aandoening heet ook wel thryreoïditis van Riedel. Het gaat om een schildklierontsteking waarbij het schildklierweefsel vervangen wordt door bindweefsel. Daardoor ontstaat een erg hard struma en treedt in ongeveer 30% van de gevallen hypothyreoïdie op. Dit is mogelijk een auto-immuunziekte, maar volgens sommigen is het een uiting van een bredere aandoening, die zich manifesteert door bindweefselvorming in diverse organen. Ongeveer 80% van de Riedel struma wordt gevonden bij vrouwen.
Deze aandoening is zeer zeldzaam.

Klachten

Het erg harde struma zorgt voor veel klachten doordat het druk uitoefent op de omgeving, zoals de luchtweg. Door de vorming van bindweefsel functioneert de schildklier minder goed en ontstaat hypothyreoïdie. Vaak zijn er problemen met de calciumhuishouding door schade aan de bijschildklieren. De struma omvat en beïnvloedt de directe omgeving, zoals bloedvaten en de luchtpijp door zijn groei.

Diagnose

Door weefselbeoordeling. Ook problemen met calcium zijn een aanwijzing. Het onderscheid met schildklierkanker is moeilijk. Ook de grote zeldzaamheid bemoeilijkt vroege diagnose.

Behandeling

Vaak kan door operatief ingrijpen alleen de druk op de omgeving verlicht worden. Bestrijding van de struma zelf met ontstekingsremmers. De aandoening is chronisch en ernstig, maar zelden fataal.


Bronnen: