Zwangerschap en schildklieraandoeningen

De meeste vrouwen met een schildklieraandoening kunnen gelukkig gewoon moeder worden. Toch is het belangrijk om een kinderwens vooraf te bespreken met een gynaecoloog of een internist gespecialiseerd in schildklierziekten. Een goede behandeling van de schildklierziekte voor, tijdens en na de zwangerschap is essentieel.

Op 21 april 2022 presenteerde Schildklier Organisatie Nederland (SON) het webinar ‘Schildklier en zwangerschap‘ met als spreker dr. Tim Korevaar, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC.

Rol schildklierhormoon bij zwangerschap

Een goede schildklierfunctie is cruciaal voor:

• de bevruchting
• een ongecompliceerde zwangerschap en
• een goede ontwikkeling van het ongeboren kind

Bevruchting

Schildklierhormoon heeft invloed op de werking van de eierstokken. Te veel of te weinig schildklierhormoon kan leiden tot een minder goede werking van de eierstokken. Met als gevolg dat er minder vaak een eisprong (ovulatie) optreedt, soms ook een onregelmatige menstruatie en moeite om zwanger te worden.

Goede start

Daarnaast is ook voldoende schildklierhormoon nodig in de vroege zwangerschap om te zorgen voor innesteling van de bevruchte eicel en voor de vorming van de moederkoek (placenta).

In de eerste helft van de zwangerschap, tot ongeveer 20 à 24 weken heeft de foetus (het ongeboren kind) schildklierhormoon van de moeder nodig voor zijn ontwikkeling. Vooral voor de ontwikkeling van de hersenen. Vanaf ongeveer 12 weken gaat de foetus zelf schildklierhormoon aanmaken, vanaf week 18-20 is de schildklierfunctie van het kind volledig functioneel.

Samengevat: als je te weinig of teveel schildklierhormoon hebt is het moeilijker om zwanger te worden, is er een groter risico op een miskraam of vroeggeboorte. En te weinig of teveel schildklierhormoon is ook niet goed voor je ongeboren baby.

Bronnen:
www.nve.nl, www.thuisarts.nl, www.knov.nl

Lees meer op deze website over:

Werkgroep zwangerschap

SON is gestart met de de werkgroep zwangerschap. Aanleiding is dat we de laatste tijd steeds vaker vragen ontvangen over: moeite om zwanger te raken / veel miskramen, tijdens of na de zwangerschap geconfronteerd worden met klachten en onbekendheid bij huisartsen met de problematiek schildklier en zwangerschap(swens). Lees meer >> 

Brochure Schildklier en Zwangerschap
In de brochure Schildklier en Zwangerschap van SON vind je informatie over: de functie van de schildklier, de invloed van schildklierziekten op de zwangerschap en op de ontwikkeling van het ongeboren kind en eventuele schildklierklachten die kunnen optreden na de bevalling. De brochure kun je bestellen in de webshop: Brochure Schildklier en Zwangerschap.

Meer informatie op de website Thuisarts.nl