Te trage schildklier en zwangerschap(swens)

Voor de zwangerschap

Een optimale instelling van de schildklierfunctie bij mensen met hypothyreoïdie (te trage schildklier) is belangrijk voor iedereen. Maar zeker ook voor vrouwen met een zwangerschapswens. Het beste is om voorafgaand aan de zwangerschap de instelling te optimaliseren. (verwijzen naar optimaal instellen). Maak goede afspraken met je behandelend arts over een verhoging van de dosis schildklierhormoon (levothyroxine) zodra je zwanger bent.

Tijdens de zwangerschap

Zodra de zwangerschapstest positief is moet de dosis schildklierhormoon (levothyroxine) worden verhoogd, zoals je vooraf met je behandelend arts hebt afgesproken. Meestal moet je de dosis met 25-30% verhogen. Vervolgens wordt om de 4-6 weken het bloed gecontroleerd op TSH- en FT4-waarden, zodat de dosis indien nodig aangepast kan worden.

Door voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap de instelling op levothyroxine te optimaliseren en te controleren zijn de risico’s op complicaties nagenoeg hetzelfde als bij mensen zonder schildklieraandoening.

Ben je in het verleden voor hyperthyreoïdie behandeld en werkt je schildklier nu te langzaam dan wordt tijdens de zwangerschap één of enkele keren bloed geprikt om te onderzoeken of er in je bloed antistoffen tegen de TSH-receptor aanwezig zijn. Lees meer hierover bij te snelle schildklier en zwangerschap(swens) (link maken). Verder geldt ook hier dat een optimale instelling op levothyroxine voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap belangrijk is om complicaties te voorkomen.

Na de bevalling

Moeder

Nadat de baby geboren is ga je terug naar je oude dosis schildklierhormoon. Na 6 weken laat je weer je bloedwaarden controleren, zodat de dosis zo nodig aangepast kan worden.

Baby

De meeste baby’s hebben geen schildklierhormoon of controle door een kinderarts nodig.

Borstvoeding

Je kunt gewoon borstvoeding geven.

Bronnen: www.knov.nl, www.thuisarts.nl