Als schildklierpatiënt moet je meestal je hele leven het synthetisch schildklierhormoon levothyroxine blijven slikken. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Eltroxin, Euthyrox, Thyrax, Thyrofix, Tirosint en als het merkloze Levothyroxine in tabletten en capsules. Je vindt hier ook informatie over de hulpstoffen in de verschillende merken levothyroxine.
Overzicht merken levothyroxine en doseringen
De bijsluiters van alle merken levothyroxine staan in de Geneesmiddeleninformatiebank van medicijnautoriteit CBG.
Hulpstoffen en overgevoeligheid
Elk medicijn bevat werkzame stoffen en hulpstoffen. De werkzame stof van de merken levothyroxine is gelijk: levothyroxine. De hulpstoffen kunnen verschillen tussen de merken. Hulpstoffen zijn nodig om de werkzame stof te verwerken tot vormen die kunnen worden ingenomen: tablet, capsule of drank. Of om bepaalde eigenschappen mee te geven zoals kleur, bescherming tegen maagzuur, vertraagde afgifte of houdbaarheid. ¹)
Allergische reactie
Hulpstoffen hebben idealiter geen andere werking dan waarvoor ze ingezet worden. Toch kunnen sommige hulpstoffen allergische reacties geven bij volwassenen en kinderen. Bij kinderen kan door de hulpstoffen de stofwisseling anders zijn dan bij volwassenen, waardoor zij mogelijk sneller last hebben van de hulpstoffen. ²)
Overzicht merken levothyroxine en hulpstoffen
Als je door een bepaalde hulpstof een allergische reactie krijgt, kun je kijken in onderstaand overzicht in welk merk deze stof níet zit.
Als je op een ander merk of merkloos overstapt, moet je mogelijk weer opnieuw worden ingesteld op het nieuwe medicijn.
Parallel-import
Het kan zijn dat je geconfronteerd wordt met parallel-import. Hiervoor is een vergunning nodig die strikte voorwaarden stelt: er mag geen verschil zijn in werkzaamheid en veiligheid. Dat geldt ook voor de hulpstoffen.
Bijwerkingen
Bijwerkingen van medicijnen kun je melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dit kunnen nieuwe en onbekende klachten zijn, maar ook informatie over bekende bijwerkingen is welkom. Maar denk ook aan klachten die optreden bij het omzetten van het ene naar het andere merk schildklierhormoon. Zoals kan voorkomen na het (ongevraagd) wisselen van merk door de apotheek. Meer lezen over melden van bijwerkingen medicijnen.
Wil je meer weten over de vergoeding van een medicijn door de ziektekostenverzekeraar, kijk dan op medicijnkosten.nl.