Bijgewerkt op 24 juni 2024
Apothekers bieden soms een ander merk levothyroxine aan dan je gewend bent. Als reden wordt veelal genoemd dat de zorgverzekeraar dit voorschrijft (preferentie- of voorkeursbeleid) of dat zij jouw merk niet op voorraad hebben. Moet je dit accepteren? Nee!
Levothyroxine op ‘rode lijst’
Na jarenlange inspanningen van SON staat levothyroxine nu dan toch op de zgn. ‘rode lijst’ in de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen (versie 2024). Hiermee komt een einde aan het onnodig en medisch onverantwoord wisselen van merk levothyroxine.
Meldpunt levothyroxine
Schildklier Organisatie Nederland (SON) krijgt signalen dat mensen bij het afhalen van vervolgmedicatie problemen ervaren in de apotheek. Zoals verplicht wisselen van merk, geen vergoeding door de zorgverzekeraar, moeten (bij)betalen of leveringsproblemen. Daarom startte SON 10 februari 2022 het ‘Meldpunt levothyroxine’. SON wil met het verzamelen van de gegevens via het Meldpunt vinger aan de pols houden.
‘Niet wisselen ‘ staat in de medische richtlijnen
Levothyroxine staat op de ‘rode lijst‘ (niet wisselen tenzij een tekort in Nederland). Als je goed bent ingesteld, is wisselen van medicijnmerk (of fabrikant) ongewenst. Dit is niet slechts de mening van SON, dit staat:
- in de behandelrichtlijn NHG-Standaard Schildklieraandoeningen (huisartsenrichtlijn)
“Spreek met de preferente apotheker af dat deze steeds hetzelfde merk en preparaat levothyroxine aflevert, in verband met mogelijke verschillen in resorpti.” (=opname, red.). Lees meer in de richtlijn onder Details. - in de NIV richtlijn schildklierfunctiestoornissenmodule (internistenrichtlijn)(module 10.5)
“Vermijd het wisselen van levothyroxine preparaten zonder medische noodzaak.” - op de website Thuisarts.nl, o.a. bij te langzaam werkende schildklier
“Er zijn verschillende merken van levothyroxine. In sommige merken zit meer schildklier-hormoon dan in andere. Ook kan uw lichaam de verschillende merken anders opnemen. Het is daarom belangrijk dat u steeds hetzelfde merk gebruikt.”
Het Thyrax-tekort onderzoek, naar de gevolgen van het gedwongen overstappen van Thyrax op een ander merk, bevestigde dat dit tot ontregeling en grote gezondheidsklachten kan leiden.
Waarom dit stellige standpunt?
Dit heeft te maken met de smalle therapeutische breedte van levothyroxine. Het werkzame bestanddeel (levothyroxine) is bij alle merken hetzelfde bij eenzelfde dosering, maar de hoeveelheid levothyroxine die in een tablet zit mág 10% afwijken ten opzichte van de aanduiding op de verpakking.
Opname door het lichaam kan verschillen
Bovendien kan de hoeveelheid levothyroxine die uit een tablet in het lichaam wordt opgenomen verschillen per merk of fabrikant. Dat komt doordat de merken verschillende hulpstoffen bevatten die van invloed kunnen zijn op de opname van de werkzame stof in de maag/darm. Verandering van medicijn kan dus zorgen voor een verandering in de hormoonspiegel.
Hulpstoffen
Daarnaast kunnen sommige hulpstoffen allergische reacties geven, maar dit is vrij zeldzaam. Op de website staat een overzicht van de hulpstoffen, die je kunt raadplegen als je bekend bent met een overgevoeligheid.
TIP: ‘Medisch Noodzakelijk’ (MN) op het recept
Als je goed ingesteld bent, let er op dat je apotheker hetzelfde merk schildklierhormoon meegeeft. Het kan nodig zijn dat je arts ‘MN’ op het recept schrijft bij het voorschrijven van een specifiek merk. ‘MN’ staat voor ‘medische noodzaak’. Met andere woorden zo geeft de arts aan dat het voor jou medisch noodzakelijk is om hetzelfde merk schildklierhormoon te krijgen.
TIPS:
- Het niet beschikbaar zijn van een medicijn kan vaak (tijdelijk) worden opgelost door het delen van een hoger gedoseerde tablet of stapelen van tabletten met een lagere dosering van je eigen merk.
- Jouw apotheek kan kijken of een andere apotheek jouw merk wel heeft.
Wel wisselen
Het kan zijn dat je toch – om medische redenen – van medicijnmerk wilt of moet wisselen, in overleg met jouw arts. Lees dan:
- Wisselen van medicijn – aandachtspunten
- Levothyroxinegebruik (vraag & antwoord / tips)