Aandachtspunten bij overstappen
Vooropgesteld: de meeste mensen die wisselen van merk schildklierhormoon ondervinden geen of nauwelijks hinder van een overstap. De praktijk laat echter ook zien dat overstappen op een ander merk voor een groep gebruikers vervelende gevolgen kán hebben.
Dosering
Wees er op bedacht dat het nieuwe merk schildklierhormoon anders kan werken, ook al gebruik je dezelfde dosering. De werking kan sterker of minder sterk zijn.
Het werkzame bestanddeel (levothyroxine) is bij alle merken hetzelfde bij eenzelfde dosering, maar de hoeveelheid levothyroxine die in een tablet zit mág 10% afwijken ten opzichte van de aanduiding op de verpakking. Bovendien kan de hoeveelheid levothyroxine die uit een tablet in het lichaam wordt opgenomen verschillen per merk of fabrikant.
Controle
Mensen die schildklierhormoon gebruiken en overstappen op een ander merk moeten bij klachten goed gecontroleerd worden:
- als de laatste bloedcontrole meer dan een half jaar geleden is geweest: ook vóór de overstap bloed laten prikken.
- na minimaal 6 weken dienen de schildklierwaarden TSH en FT4 in het bloed te worden bepaald. Bloedonderzoek eerder dan 6 weken heeft geen zin omdat het lange tijd duurt voor er in het lichaam een nieuw evenwicht is ontstaan. Zo nodig kan daarna de dosering worden aangepast.
- frequentere controle is mogelijk nodig bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden.
Geduld is een belangrijk onderdeel van de behandeling!
Bloedonderzoek eerder dan 6 weken heeft geen zin omdat het middel een lange tijd nodig heeft door het lichaam te worden verwerkt en er een nieuw evenwicht moet ontstaan. Dit kan soms een paar weken of zelfs maanden duren.
Ook al zijn de bloedwaarden ‘goed’ na de 6 weken-controle, dan kan het nog weken of zelfs maanden duren voordat het schildklierhormoon ook in de organen terecht is gekomen. Je kunt daarom nog langere tijd klachten ervaren. Heb dus geduld.
Het is aan te raden om een dosisverandering in kleine stapjes te doen. Tijdens de instelfase kan een (laag doserings)tablet ook gebroken worden. Indien je goed bent ingesteld, kun je eventueel aan de apotheek vragen de tabletten te breken.
Mogelijke klachten
De klachten die je mogelijk kunt krijgen bij het wisselen van medicijnmerk, zijn vergelijkbaar met de klachten die kunnen optreden bij het voor het eerst instellen op een medicijn met levothyroxine. Soms krijg je te veel schildklierhormoon, soms te weinig.
Een kleine verandering in dosering levothyroxine kan wonderen doen. Daarover lees je meer bij fijn instellen.
Checklist die je kan helpen om vast te stellen of je (nog) niet (meer) goed bent ingesteld:
- Moe (gejaagd, niet vooruit te branden)
- Warm / koud hebben
- Ontlasting (hard, zacht)
- Slaappatroon en -klachten
- Klachten bewegingsapparaat (spieren, pezen, botten)
- Stemming en concentratie
- Bekijk het overzicht van klachten bij:
- een te traag werkende schildklier (onderdosering)
- een te snel werkende schildklier (overdosering)
Als je voor jou ongewone, ernstige klachten ervaart: wacht niet, neem contact op met je arts!
Als je je na de overstap niet goed voelt: stop niet zelf met het gebruik van het middel. Overleg altijd eerst met je behandelend arts.
Hou grip op je eigen behandeling: gebruik de SON Schildklieragenda!
Het kan, zeker in een periode van (opnieuw) instellen, nuttig zijn je bloedwaarden, dosering, klachten en andere zaken bij te houden. Koop of download de schildklieragenda in de webshop.
Bijwerkingen melden
Ondervind je na overstappen een vervelende bijwerking of gezondheidsklachten: meld deze bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Jouw (huis)arts kan ook bijwerkingen bij Lareb melden.
Meer informatie en contact
- Wisselen van merk/fabrikant levothyroxine zonder medische noodzaak wordt afgeraden.
- Ervaringen delen en vragen stellen:
- Schildkliertelefoon
- Besloten Facebookgroep: hier kun je lezen over de ervaringen en tips van anderen die zijn overgestapt en je eventuele vragen stellen.