PGO – Persoonlijke GezondheidsOmgeving

Een Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) is een website of app, waarin je informatie over je eigen gezondheid bijhoudt. Je verzamelt er je medische gegevens en/of voegt zelf gegevens toe. Alle gegevens over je gezondheid op één plek in jouw beheer. Dat geeft overzicht en meer grip op je gezondheidssituatie.

Hoe werkt het?

Jouw medische gegevens staan in de computer bij verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek, fysio- of revalidatiepraktijk of GGZ-instelling.

Denk bij medische gegevens aan:

  • medicatie die je hebt gekregen
  • de bloeduitslagen van een onderzoek
  • het behandelplan
  • verslagen

Met behulp van je DigiD haal je een kopie van deze gegevens op een veilige manier naar jóuw PGO.

Veiligheid

Je weet dat het contact met je zorgverlener veilig verloopt als je het ‘MedMij-label’ ziet. Dat is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens.

Zelf gegevens toevoegen

In de meeste PGO’s kun je zelf gegevens over jouw gezondheid toevoegen, bijvoorbeeld als je huisarts je vraagt je eigen bloeddruk te meten. Of wanneer je wilt bijhouden hoe je je voelt, hoeveel je eet en drinkt of hoe vaak je sport. Je typt deze informatie zelf in.

Een aantal PGO’s kunnen verbinden met gezondheidsapps. Bijvoorbeeld een slim horloge of stappenteller.

Wat vindt SON?

Schildklier Organisatie Nederland (SON) pleit voor zoveel mogelijk inzicht in je eigen gezondheidssituatie. Zo kun je namelijk beter meedenken over jouw behandeling en, samen met je behandelaar, keuzes maken die bij jou passen. Hoe? Door je goed te informeren over jouw (schildklier)aandoening en behandeling, bijvoorbeeld via de website van SON. Maar ook door al je medische en andere gezondheidsgegevens bij elkaar te houden. Het kan ook heel nuttig zijn om bij te houden hoe je je voelt, bijvoorbeeld bij een dosiswijziging of ontregeling.

Heb je meer zorgverleners? Dan ben jij vaak de enige die het totale overzicht heeft van lopende onderzoeken, behandelingen en uitkomsten. Met een PGO verzamel je eenvoudig alle voor jou belangrijke medische en gezondheidsgegevens op één plek, bijvoorbeeld op je eigen computer. En als je wilt, kun je deze gegevens delen met een zorgverlener.

Ben jij een koploper? Doe mee aan de proef

PGO’s zijn nog in ontwikkeling. De leveranciers van de apps en websites werken heel hard aan het optimaliseren ervan. Een groeiende groep huisartsen, ggz-instellingen, ziekenhuizen en zelfstandige klinieken kan al veilig verbinden met PGO’s. Komende zomer kan 96% van alle huisartsen dit. Kan jouw huisarts al verbinding maken met een PGO? Check het op Kies je PGO (knop: ‘Doe de check’).

De quiz

Je kunt je kennis over PGO’s testen via deze quiz.

Kies een PGO

Er zijn verschillende PGO’s en ze zien er allemaal anders uit. En in elke PGO kan je weer andere gegevens bijhouden. Via Kies een PGO kun je aangeven wat jij belangrijk vindt in een PGO en daarna een keuze maken uit de lijst die hieraan voldoet.

Let op! Je zorgorganisatie moet het MedMij-label hebben om te kunnen koppelen met een PGO. Je kunt op de site Kies een PGO checken of jouw zorgorganisatie het MedMij-label heeft.

Kies een PGO