Liselotte’s tips

Hoe te beginnen met sporten

  • Zoek iets dat bij je past

De ene vind hardlopen erg leuk, terwijl de ander weer liever gaat wandelen of fietsen en weer een ander gaat liever trainen in de sportschool. Het is belangrijk dat je iets doet waar jezelf 100% achterstaat en leuk vind. Op deze manier kun je er mee voldoening uithalen en het beter volhouden. Hoe kom je er dan achter wat het beste bij je past? Dat is een kwestie van uitproberen.

  • Begin rustig aan

In het begin is het allerbelangrijkste om rustig aan te beginnen. Je lichaam moet wennen aan de bewegingen. Wanneer je in het begin te snel gaat, kan dit zorgen voor (ernstige) blessures en daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Want dat werkt natuurlijk demotiverend en kan er zelfs voor zorgen dat je er helemaal geen zin meer in hebt. Op internet zijn er verschillende schema’s te vinden. Ga opzoek naar een schema dat bij je past. En vraag aan de mensen om je heen die hetzelfde doen als jou voor advies!

  • Kleding en schoenen

Dit is natuurlijk een punt dat niet mag ontbreken. Zorg altijd dat je kleding aan hebt dat comfortabel zit en waarin je je vrij kunt bewegen. Ben je van plan om te gaan hardlopen? Dan is natuurlijk een hardloopbroek met een zakje voor je sleutel erg handig en zijn goede schoenen een absolute must. Het is aan te raden om je schoenen te laten opmeten bij een professionele sportzaak. Hier meten ze je voeten op en kijken hoe je loopt op verschillende schoenen. Aan de hand hiervan krijg je dus de schoenen die bij je past. Schoenen vind ik zelf het allerbelangrijkste omdat het een hoop blessure leed voorkomt. Tegenwoordig kun je ontzettend veel leuke kleding vinden en kan je van het sporten (bijna) een feestje maken.

  • Blijven volhouden

Wat je ook gaat doen, het begin is lastig. Vooral wanneer je tegelijkertijd bezig bent met het opbouwen van je conditie. Het zal af en toe flink afzien worden, maar wanneer je blijft volhouden, zul je merken dat het steeds beter gaat en dat geeft een enorme kick. Probeer zoveel mogelijk wel te gaan als je een training in de planning staat. Zo loop ik altijd op de dagen wanneer ik ga trainen. Regen, sneeuw, zon.. Ik heb het allemaal al over mij heen gehad en wanneer ik dan van zo’n training thuis kom is een warme douche echt een cadeau. Let op; zorg ervoor dat het niet gevaarlijk wordt en blijf bijvoorbeeld met onweer gewoon lekker thuis en verzet je training een dagje. Ook is het niet erg dat je af en toe geen zin hebt, dat is natuurlijk menselijk en daar hebben we allemaal last van. Zelf probeer ik dan vaak toch wel te gaan, omdat ik iemand ben die dan niet meer gaat als ik mezelf vaker zo voel. Maar dat is natuurlijk ook weer heel persoonlijk.

  • Luisteren naar je lichaam

Ook heel belangrijk is het luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft een duidelijk signaal als er iets mis is. Wanneer jou lichaam dit signaal aan jou geeft, ga dan niet door en neem wat rust. Vaak gaat het dan vanzelf over en kun je je training weer oppakken. Maar wat als dit nou blijft? Ga niet afwachten en maak een afspraak bij de fysio. Zo voorkom je dat iets erger word. Ga vooral niet op je klachten googlen, want daarvan word je absoluut niet blij. Een arts of fysio kan je precies vertellen wat het is en aan de hand daarvan een advies en/of behandeling geven.

(C) Liselotte de Lange