Nicole

Nicole’s ervaring met complementaire zorg

foto van NicoleNicole (42) ging vier jaar geleden naar de huisarts met vermoeidheidsklachten en bleek een trage schildklier te hebben.

‘Mijn dokter is vriendelijk en behulpzaam, maar gaf gelijk aan dat ze niet veel van deze aandoening afweet. Ik realiseerde me al snel dat ik ook zelf verantwoordelijkheid moet nemen voor mijn gezondheid en ik kwam bij SON terecht. Hoewel ik het gevoel heb dat ik goed ben ingesteld, kan ik periodes moe of zwaarmoedig zijn. Ook heb ik soms problemen met mijn spijsvertering, maar ik weet niet of dat met mijn schildklier te maken heeft. Als de klachten vaag zijn, kan de huisarts er ook niet zoveel mee. Daarom zoek ik altijd naar manieren om zelf positief bij te dragen aan mijn gezondheid.

Als ik ergens iets lees dat me aanspreekt, google ik altijd eerst flink door of het een wetenschappelijke basis heeft. Het moet voor mij niet te zweverig worden! Ik heb zo veel dingen ontdekt die me helpen lekkerder in mijn vel te zitten. Zo hielp een meditatiecursus mij minder stress te ervaren, met name op het werk. Pilates en yoga hielpen mij van RSI-klachten af. En massages helpen altijd je lekkerder in je lijf te voelen. Onlangs ging ik voor het eerst voor een voetreflexmassage naar een Chinese masseuse. Ik vond het een mooie, laagdrempelige manier om kennis te maken met de holistische benadering van de Chinese geneeskunde en ik ben van plan om vaker te gaan.

Wat ik fijn vind aan dit soort complementaire zorg is dat het dingen zijn die je zélf kan doen; je draagt hiermee bij aan je eigen welzijn en gezondheid, zonder dat het gelijk medisch wordt. Ook als iets niet werkt, heb je vaak toch een leuke, ontspannende of nieuwe ervaring opgedaan.’