RFA – radiofrequente ablatie

Caroline over haar ervaring met de RFA-behandeling

Caroline Cevat

Ongeveer 4 jaar geleden hoestte ik drie maanden lang zeer heftig en had daarbij veel last van een schorre stem en een gevoel van niet weg kunnen slikken. Ik voelde mij die maanden alsof ik griep onder de leden had en was erg moe. In eerste instantie werd dit toegeschreven aan een dubbele longontsteking. Ik kreeg tweemaal een antibioticakuur, maar helaas zonder enig effect.

Uiteindelijk kwam het zover dat de boord van mijn blouse niet meer dicht kon en bleek mijn keel enorm te zijn gezwollen, vooral rechts. De huisarts schrok enorm en constateerde ‘opgezette schildklier’ aan beide kanten en ik kreeg de volgende dag direct een echo met punctie. De diagnose: knobbel en cystes, rechts één harde knobbel van 5,5 cm en links ook diverse kleine knobbels. Een knobbel wordt ook wel nodus genoemd.

Behandeling

Ik kon alleen geopereerd worden – in mijn geval verwijderen van de rechterhelft van de schildklier – omdat RFA niet mogelijk zou zijn bij een harde knobbel van 5,5 cm. Het Zaans Medisch Centrum kon deze behandeling met RFA toen nog niet uitvoeren en is er contact opgenomen met het toenmalig VUmc in Amsterdam. Uit de diverse bloedonderzoeken bleek ook dat mijn waardes van de schildklier erg onstabiel waren. Het VUmc wilde toch een RFA-behandeling starten, ook voor de harde grote nodus.

Bij radiofrequente ablatie wordt een schildklierknobbel verhit door de energie van radiogolven. Door deze behandeling sterft het weefsel van de knobbel af. Hierna wordt het afgestorven weefsel door het lichaam opgeruimd. De knobbel krimpt hierdoor langzaam en blijft er uiteindelijk een litteken over. Lees meer >>

Uiteindelijk is de behandeling links, met kleine knobbels, heel goed verlopen. Helaas slonk de grote nodus rechts, ook na een tweede RFA-behandeling, niet voldoende.
Ik heb de RFA behandeling op zich als positief ervaren. Zeker omdat er aan de linkerkant nu geen operatieve ingreep nodig is geweest. Qua pijn viel het mij tijdens de RFA reuze mee en daarna een dag een soort van keelpijn ervaren.

Ik bleef wisselende schildklierwaarden houden en had last met slikken en een dikke keel. Mijn stem kraakt en ik heb soms last van een soort keelpijn waardoor de stem raar klinkt. Dit is van na de RFA behandeling en na de operatie niet verdwenen. De enige oplossing was helaas dan toch de rechter helft van de schildklier verwijderen. Jammer, want ik vind de RFA-behandeling echt een uitkomst ten opzichte van een operatie.

De operatie op zichzelf viel erg mee en in de eerste week voelde ik mij ook goed. Maar na één week kreeg ik een rode dikke keel met koorts en bleek ik een ontsteking achter de dichte wond te hebben. De wond is opengemaakt, gespoeld en behandeld met antibiotica-infuus.

Restklachten

Ik slik nu tabletten levothyroxine (schildklierhormoon) omdat de TSH-waarde na de operatie te hoog was. Ik voel mij nog steeds niet helemaal zoals ik me zou willen voelen, ondanks dat mijn bloedwaarden binnen ‘de norm’ zijn. Vaak heb ik nog een dikke keel, een hese stem en zit ik in een onrustig lichaam. Ook heb ik last van littekenweefsel rondom de plek van de verwijderde schildklier links wat soms erg vervelend aanvoelt, alsof ik een strakke pleister om mijn keel heb.

Wat is jouw ervaring?

De RFA-behandeling is nog een vrij nieuwe behandeling. Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen van anderen. Daarom ga ik ervaringen verzamelen van mensen die ook een RFA-behandeling hebben gehad. Wil jij je ervaring met ons delen, stuur een e-mail naar communicatie@schildklier.nl