Ervaringen met schildklierkankerzorg in expertziekenhuizen

Schildklier Organisatie Nederland (SON) pleit voor concentratie van de schildklierkankerzorg in een beperkt aantal expertzorg-ziekenhuizen. SON heeft een aantal interviews gehouden onder patiënten die ervaring hebben met een behandeling van schildklierkanker in een expertziekenhuis.

Wat verwachten Vera, Fred, Olga en Hiske van schildklierkankerzorg?

Vera (53)
“Wat ik als sterk punt heb ervaren is dat er overleg was tussen alle specialisten, zoals de oncoloog, de endocrinoloog, de chirurg, de patholoog en de KNO-arts.”

Fred (51)
”De chirurg die mij heeft geopereerd was gespecialiseerd in dit soort operaties en voerde deze gemiddeld twee keer per week uit. Dit is ook aan mij gemeld, dat was fijn te weten natuurlijk.”

Olga (47)
“Goede schildklierkankerzorg betekent voor mij dat mensen bij een reële kans op schildklierkanker proactief doorverwezen worden naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Het is cruciaal dat de chirurg veel van dergelijke operaties per jaar uitvoert. Het gaat om het welzijn en gezondheid van mensen.“

Hiske (56)
”Het belangrijkste voor goede schildklierkankerzorg is in mijn ogen deskundigheid en open communicatie. Dat je niet steeds zelf om informatie en uitleg moet vragen, maar dat dit op het juiste moment wordt aangeboden. Tenzij iemand dit niet wil natuurlijk, dat is een keuze.”

Lees deze en andere verhalen over schildklierkanker

 

September is de jaarlijkse schildklierkankermaand

Schildklier Organisatie Nederland (SON) presenteerde deze maand, elke maandag, een aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van schildklierkanker:
  • De presentatie van het visiedocument ‘Expertzorg voor schildklierkanker’, ontwikkeld door SON en haar Werkgroep schildklierkanker in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). SON houdt hierin een pleidooi voor concentratie van de schildklierkankerzorg in een beperkt aantal (samenwerkings)ziekenhuizen en benoemt in het document specifieke kwaliteitsindicatoren.
  • De introductie van een professionele vraagbaak ‘Vraag het een professional’. Je kunt online vragen stellen aan een specialist op het gebied van schildklierkanker.
  • Inzicht in de Combo-studie. In deze studie wordt een ‘samen beslissen’-hulpmiddel ontwikkeld en een communicatietraining voor artsen.

 

Betrouwbare informatie over schildklierkanker

Je vindt op deze website – Schildklier Organisatie Nederland – informatie over schildklierkanker en informatie om in contact te komen met andere mensen met schildklierkanker. De schildklierkankerinformatie is geschreven door de medische redactie van kanker.nl, in samenwerking met de Werkgroep schildklierkanker van Schildklier Organisatie Nederland en een aantal specialisten op het gebied van schildklierkanker.