In beeld: van schildklierknobbel tot schildklierkanker 

Vandaag lanceert Schildklier Organisatie Nederland (SON), in samenwerking met ziekenhuis Rijnstate en het UMCU, een tweedelige webinar-serie ‘Van schildklierknobbel(s) tot schildklierkanker’.

Voor mensen met een schildklierknobbel met (verdenking op) schildklierkanker is het vaak onduidelijk wat zij kunnen verwachten als zij in het ziekenhuis komen. In deze twee webinars laten we zien wat je kunt verwachten als je met een schildklierknobbel doorverwezen wordt naar het ziekenhuis: de onderzoeken die je moet ondergaan, de begeleiding die je krijgt en de behandelingen bij goed- en kwaadaardige knobbels. Je krijgt ook inzicht in de behandelmogelijkheden als de schildklierkanker gevorderd is, zoals systeemtherapie.

Van knobbel naar schildklierkanker

Het 1e webinar ‘Schildklierknobbel(s), folliculaire en papillaire schildklierkanker‘ biedt (praktische) informatie over het diagnose-traject bij (een) schildklierknobbel(s), behandelingen bij goedaardige knobbels en informatie over behandelingen bij papillaire en folliculaire schildklierkanker.

Schildklieroperatie

We kunnen via het webinar oncologisch chirurg Charlotte Blanken van Rijnstate aan het werk zien als zij een een halve schildklier verwijdert, waarbij zij zelf een toelichting geeft.

Daarnaast is veel aandacht voor begeleiding en nazorg door de casemanager die van het begin van het traject tot het einde van de nazorg de acties rond de patiënt volgt, de patiënt bijstaat en hét aanspreekpunt is.

Dit webinar kwam tot stand dankzij de medewerking van een grote groep medewerkers van de polikliniek Interne Geneeskunde en het Oncologisch Centrum van Rijnstate.

Schildklierkanker die doorzet

Het 2e webinar ‘Gevorderd schildklierkanker en behandelingen’ gaat over behandelingen bij folliculaire, papillaire en medullaire schildklierkanker. Dr. Rachel van Leeuwaarde, internist-endocrinoloog bij de Afdeling Endocriene Oncologie van het UMC Utrecht, gaat ook uitgebreid in op systeemtherapie.

De webinars vind je in het dossier Zorgpad knobbels en schildklierkanker hier op de website van Schildklier Organisatie Nederland, alsook ervaringsverhalen en uitgebreide informatie over schildklierkanker.

Ga naar het dossier