Pleidooi voor digitale én fysieke zorg 

Iedere patiënt moet over enkele jaren kunnen kiezen tussen digitale en fysieke zorg bij de huisarts en het ziekenhuis. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer spreekt volgende week over gegevensuitwisseling in de zorg en slimme zorg.

De federatie wil lessen trekken uit de coronacrisis.  In het begin gingen veel deuren van zorgverleners letterlijk dicht en werd zorg op afstand de regel: via de gewone telefoon maar ook steeds meer via beeldbellen of telebegeleiding.

Hoewel overal de ambitie klinkt om meer digitale zorg te gaan gebruiken, leidt de coronacrisis toch niet vanzelf tot een structurele invoering van zorg op afstand, schrijft de Patiëntenfederatie. Zij sluit hiermee aan op de conclusies in een recent rapport van De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) ‘Zorg op afstand dichterbij? Digitale zorg na de coronacrisis’.

infographic opschaling digitale zorg in coronatijd
Infographic: Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Kiezen tussen digitale en fysieke zorg

Patiëntenfederatie Nederland is voorstander van een structurele inbedding van digitale zorg. Zij pleit voor hybride zorg: de optimale combinatie van zorg op afstand én op de locatie van de zorgverlener.

De kern van het pleidooi: er moet de komende jaren toegewerkt worden naar hybride huisartspraktijken en hybride ziekenhuizen waarin fysieke en digitale zorgprocessen gecombineerd worden.

 

“Patiënten die dat willen kunnen veel contacten, behalve een eventuele benodigde fysieke afspraak, online doen. En willen ze voor alles naar de praktijk of poli blijven komen, dan kan dat natuurlijk ook. Hybride zorg draagt zo bij aan de juiste zorg op de juiste plek en het juiste moment. Bovendien blijven digitale kanalen toegankelijk als de deuren onverhoopt fysiek dicht gaan”, aldus de brief.

Schildklier Organisatie Nederland, lid van Patiëntenfederatie Nederland, ondersteunt dit pleidooi voor de combinatie van digitaal contact én afspraken op de locatie van je behandelaar van harte.

 

Download de volledige brief

Bron: Patiëntenfederatie Nederland