Praatkaart schildklierkanker

Praatkaarten zijn kaarten in bondige, heldere taal, ondersteund met visuele hulpmiddelen.

De werkgroep schildklierkanker van Schildkier Organisatie Nederland (SON) heeft in samenwerking met Pharos en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een praatkaart over schildklierkanker gemaakt.

Samen beslissen

Goed begrip is noodzakelijk om samen te kunnen beslissen. Hiervoor moet een patiënt zijn diagnose begrijpen. Goed begrip is ook noodzakelijk om doelen te bereiken, zodat de patiënt goed begrijpt dat hij bijvoorbeeld zijn medicijnen op de juiste wijze inneemt. Na het consult kan de patiënt de kaart mee naar huis krijgen, om daar rustig na te lezen en/of te bespreken met naasten.

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Een deel van de Nederlandse bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (vaardigheden om informatie te vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken bij het nemen van beslissingen over de eigen gezondheidssituatie). Voor deze groep is het extra belangrijk dat zorgverleners hun informatie eenvoudig vertellen en ondersteunend materiaal gebruiken.

Kortom: een belangrijke hulpmiddel dat kan zorgen voor meer begrip!

Voor professionele zorgverleners
Deze praatkaart wordt beschikbaar gesteld aan zorgverleners (zoals artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen) bij schildklierkanker (te bestellen via de webshop van SON). Er worden geaccrediteerde trainingen over beperkte gezondheidsvaardigheden en gebruik van praatkaarten georganiseerd. Data en aanmeldingsmogelijkheid staan op de website van NFK.

 

Download hier de Praatplaat schildklierkanker

Betrouwbare informatie over schildklierkanker

Je vindt op deze website – Schildklier Organisatie Nederland – informatie over schildklierkanker en informatie om in contact te komen met andere mensen met schildklierkanker. De schildklierkankerinformatie is geschreven door de medische redactie van kanker.nl, in samenwerking met de Werkgroep schildklierkanker van Schildklier Organisatie Nederland en een aantal specialisten op het gebied van schildklierkanker.

Meer lezen over schildklierkanker