De diagnose oogziekte van Graves wordt gesteld door uitgebreid oogheelkundig onderzoek. De oogarts en/of orthoptist verrichten dit onderzoek. Als de schildklierziekte van Graves nog niet eerder is vastgesteld, wordt eerst door bloedonderzoek de schildklierfunctie gecontroleerd. Ook wordt gekeken of er antistoffen (afweerstoffen) tegen de TSH-receptor van de schildklier in het bloed aanwezig zijn, een signaal voor de ziekte van Graves.
Meer over bloedonderzoek
Oogheelkundig onderzoek
De oogarts en/of orthoptist verrichten het uitgebreide oogheelkundig onderzoek.
Het oogheelkundig onderzoek omvat de volgende stappen:
- Meten gezichtsscherpte en uitpuiling van de ogen
De ooglidspleet wordt met een liniaaltje gemeten, het hoornvlies en het netvlies geïnspecteerd en de oogdruk gemeten. Ook wordt de oogstand en de beweeglijkheid van de ogen onderzocht. - Het maken van een CT-scan en/of MRI-scan
Doel is de verdikking van de oogspieren of toename van het oogkasvet vast te leggen, alsmede een indruk van de botstructuren rond de oogkas en van de neusbijholtes te krijgen. Ook kan de dikte van de oogspieren worden gemeten met echografie. - Gezichtsveldonderzoek met een kleurenzien-test (bij ernstige vormen van de ziekte)
De genoemde onderzoeken zijn niet pijnlijk maar soms een beetje vermoeiend voor de ogen.
- De meeste academische ziekenhuizen beschikken over specialisten met ervaring met de diagnose en behandeling van de oogziekte van Graves.
- Een aantal ziekenhuizen binnen het samenwerkingsverband topklinische ziekenhuizen met oogcentra met specialisten, die ervaring hebben met de diagnose en de behandeling van de oogziekte (zie www.oogartsen.nl; zoeken op trefwoord ‘schildklier’).
- Raadpleeg je zorgverzekeraar, die kan je helpen bij het zoeken naar een behandelaar met ervaring met de oogziekte van Graves.