Anaplastische schildklierkanker

De vorm anaplastische schildklierkanker is de minst voorkomende soort schildklierkanker. Minder dan 5% van de mensen met schildklierkanker heeft anaplastische schildklierkanker.

Deze soort schildklierkanker komt vooral voor bij mensen boven de 65 jaar. Er is weinig bekend over het ontstaan van anaplastische schildklierkanker.

Anaplastische schildklierkanker is erg agressief. De tumor groeit snel en bij de diagnose is de tumor vaak al doorgegroeid in weefsel in de hals. Vaak zijn er uitzaaiingen verderop in het lichaam als de kanker ontdekt wordt.

Over anaplastische schildklierkanker wordt ook wel gezegd dat het een ‘ongedifferentieerde’ schildkliertumor is. De kankercellen lijken helemaal niet meer op gezonde cellen en ze delen erg snel.

De volgende onderzoeken zijn nodig om mogelijke uitzaaiingen op te sporen:

Behandeling van anaplastische schildklierkanker

Welke behandeling het meest geschikt is bij anaplastische schildklierkanker, verschilt per persoon. De arts bespreekt met je wat de mogelijkheden zijn. Radioactief jodium werkt bij anaplastische schildklierkanker niet.

Als het mogelijk is, probeert de arts de schildklier met een operatie te verwijderen. Vaak is een operatie niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de tumor in andere organen of weefsels is gegroeid. De arts zal dan bespreken wat de mogelijkheden zijn, dat hangt onder andere af van de uitgebreidheid van de kanker. Dat kan bijvoorbeeld chemoradiatie zijn, een behandeling waarbij bestraling en chemotherapie tegelijk worden gegeven. Bij uitgezaaide anaplastische schildklierkanker zijn de behandelingen beperkt en meestal bedoeld om de klachten te remmen.

Anaplastische schildklierkanker is heel agressief en de ziekte gaat heel snel. Je kunt ook afzien van een behandeling.

Vooruitzichten bij anaplastische schildklierkanker

Anaplastische schildklierkanker is een heel agressieve kanker. Vaak is de kanker uitgezaaid als het ontdekt wordt. De vooruitzichten van deze soort kanker zijn niet goed. Een deel van de patiënten overlijdt enkele maanden na de diagnose. Een jaar na de diagnose is 10-20% van de mensen nog in leven.

Meer lezen:

•    Operatie bij schildklierkanker
•    Verwijderen van lymfeklieren in de hals
•    Chemoradiatie (bestraling en chemotherapie samen)
•    Doelgerichte therapie
•    Bestraling
•    De gevolgen van schildklierkanker