Je kunt struma hebben mét en zónder klachten. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig en wordt volstaan met een jaarlijkse controle van de struma en bloedonderzoek. Het meten van de TSH-concentratie in het bloed is dan voldoende. Een struma kan ook leiden tot lichamelijke klachten zoals druk op de luchtwegen of slokdarm. Ook cosmetische klachten of angst voor schildklierkanker kunnen redenen zijn om te behandelen.
Schildklieroperatie
Bij een operatie verwijdert de chirurg het aangedane deel van de schildklier. Bij een gedeeltelijke verwijdering van de schildklier blijft in de meeste gevallen de schildklierfunctie behouden. Je hoeft dan geen schildklierhormoon te slikken. Bij een volledige verwijdering is dat wel het geval. Opereren kan tot complicaties leiden, die echter niet vaak voorkomen. Bijvoorbeeld beschadiging van bijschildklieren en stembanden. Als een te groot deel van de schildklier wordt weggenomen, ontstaat een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Hiervoor moet je schildklierhormoon gaan slikken.
Radioactief jodium
Behandeling van struma met radioactief jodium wordt steeds vaker toegepast. Het is eenvoudig en in hoge dosis ook effectief. De inname van jodium gaat in de meeste gevallen door het slikken van een capsule. Verkleining van de struma treedt op tot 50%, maar het duurt wel 1 à 2 jaar voor dit effect wordt bereikt. Het wordt vooral toegepast bij ouderen met een groot struma. Als er al ernstige mechanische problemen zijn, moeten wel corticosteroïden gegeven worden om zwelling door bestralingsontsteking te voorkomen. Als radioactief jodium is gegeven kan een te traag werkende schildklier het gevolg zijn; dit kan ook na jaren nog optreden.
Radiofrequente ablatie
Bij goedaardige knobbels die tussen de 2 cm en 5 cm groot zijn, is het mogelijk deze te behandelen met radiofrequente ablatie (RFA). Het doel is dan om de knobbel kleiner te maken waardoor de klachten verdwijnen. Met een speciale naald wordt het te behandelen weefsel verwarmd waardoor de cellen kapotgaan en verschrompelen. Deze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.
Waar kun je terecht voor RFA?
De behandeling van niet-hormoonproducerende schildklierknobbels wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen uitgevoerd, maar het aantal groeit. Informeer bij je behandelaar.
RFA wordt toegepast in de volgende ziekenhuizen:
- Amersfoort – Meander MC
- Amsterdam – VUmc
- Almelo – Ziekenhuisgroep Twente
- Arnhem – Rijnstate ziekenhuis
- Breda – Amphia ziekenhuis
- Dordrecht – Albert Schweitzer Ziekenhuis
- Eindhoven – Catharina Ziekenhuis
- Helmond – Elkerliek Ziekenhuis
- Hengelo – Ziekenhuisgroep Twente
- Roermond – Laurentius Ziekenhuis
- Rotterdam – Erasmus MC
- Rotterdam – Maasstad Ziekenhuis
- Zaandam – Zaans Medisch Centrum
- Zwolle – Isala
Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar de RFA-behandeling van goedaardige schildklierknobbels die te veel schildklierhormoon aanmaken, de RABITO-studie. De behandeling is bedoeld voor patiënten met hyperthyreoïdie.
Geïnteresseerd in deelname?
Vraag aan je internist-endocrinoloog of dat voor jou mogelijk is. Meer informatie over de RABITO-studie en een actueel overzicht van de deelnemende ziekenhuizen vind je op www.rijnstate.nl/schildklieronderzoek. Nu nemen Rijnstate, het Catharina ziekenhuis Eindhoven en het Albert Schweitzer ziekenhuis deel. Binnenkort volgen meer ziekenhuizen.
Injectie met alcohol
Als er sprake is van één enkele knobbel kan een injectie met alcohol worden overwogen. Hierdoor verschrompelt de knobbel.
Meer lezen op de website van NVE Schildkliernetwerk
Het UMC Utrecht is als eerste in Nederland sinds begin 2012 gestart met een nieuwe manier om schildklieroperaties uit te voeren. Patiënten houden hier geen opvallend litteken in de hals aan over, maar slechts een klein litteken in de oksel. Sinds juli 2021 voert ook het Rijnstate ziekenhuis deze operatie uit. Hieronder zie je een filmpje van de operatie in het UMCU.