Behandeling

Struma zonder klachten

Indien er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig en kan worden volstaan met een jaarlijkse controle van de struma en bloedonderzoek. Het meten van de TSH-concentratie in het bloed is dan voldoende.

Struma met klachten

Een struma kan leiden tot lichamelijke klachten zoals druk op de luchtwegen of slokdarm. Ook cosmetische klachten of angst voor schildklierkanker kunnen redenen zijn om te behandelen.

Operatie

Bij een operatie verwijdert de chirurg het aangedane deel van de schildklier. Bij een gedeeltelijke verwijdering van de schildklier blijft in de meeste gevallen de schildklierfunctie behouden. Je hoeft dan geen schildklierhormoon te slikken. Bij een volledige verwijdering is dat wel het geval. Opereren kan tot complicaties leiden, die echter niet vaak voorkomen. Bijvoorbeeld beschadiging van bijschildklieren en stembanden. Als een te groot deel van de schildklier wordt weggenomen, ontstaat hypothyreoïdie, een te traagwerkende schildklier. Hiervoor moet men schildklierhormoon gaan slikken.

Radioactief jodium

Behandeling met radioactief jodium wordt steeds vaker toegepast, omdat het eenvoudig is en in hoge dosis ook effectief. De inname van jodium gaat in de meeste gevallen door het slikken van een capsule. Verkleining van de struma treedt op tot 50%, maar het duurt wel 1 à 2 jaar voor dit effect wordt bereikt. Het wordt vooral toegepast bij ouderen met een groot struma. Als er al ernstige mechanische problemen zijn, moet wel prednison gegeven worden om zwelling door bestralingsontsteking te voorkomen. Als radioactief jodium is gegeven kan een te traagwerkende schildklier het gevolg zijn; dit kan ook na jaren nog optreden.

Radiofrequente ablatie

Bij goedaardige knobbels die tussen de 2 cm en 5 cm groot zijn, is het mogelijk deze te behandelen met radiofrequente ablatie (RFA). Het doel is dan om de knobbel kleiner te maken waardoor de klachten verdwijnen. Met een speciale naald wordt het te behandelen weefsel verwarmd waardoor de cellen kapotgaan en verschrompelen. Deze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Injectie met alcohol

Als er sprake is van één enkele knobbel kan een injectie met alcohol worden overwogen, waardoor de knobbel kan verschrompelen.

Meer lezen op de website van NVE Schildkliernetwerk