Behandeling

Bij een trage schildklier (hypothyreoïdie) maakt de schildklier geen of te weinig schildklierhormoon. Een tekort aan schildklierhormoon is goed te behandelen met medicijnen. De standaard-behandeling van een te trage schildklier is het slikken van schildklierhormoon – levothyroxine (T4).

Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vult het schildklierhormoon het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangt schildklierhormoon de functie van de hele schildklier.  Levothyroxine zorgt in het bloed voor een constant niveau van schildklierhormoon. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen.

Het maakt niet uit of het tekort ontstaan is door de ziekte van Hashimoto, door een schildklieroperatie of door behandeling met radioactief jodium, de behandeling is hetzelfde. Je moet je hele leven schildklierhormoon gebruiken.

Meer lezen over behandeling met schildklierhormoon

Combinatiebehandeling (bij restklachten)

Logo T3-4 Hypo trial

Een deel van de patiënten houdt restklachten ook na het optimaal instellen op levothyroxine. Soms proberen deze patiënten en hun artsen of het aanvullend innemen van T3-hormoon (liothyronine) verbetering geeft van deze restklachten. Een kleine groep patiënten voelt zich beter met deze combinatiebehandeling.

Meer lezen over de combinatiebehandeling

Natuurlijk (dierlijk) schildklierhormoon (NSH)
De Nederlandse richtlijnen voor behandeling van schildklierafwijkingen raden het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon af. Het staat in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel. Het T3-hormoon in natuurlijk schildklierhormoon werkt op dezelfde manier als bij liothyronine. Dezelfde aandachtspunten en waarschuwingen gelden.

Behandeling/omgaan met subklinische hypothyreoïdie

De behandelingsrichtlijn van huisartsen (NHG) adviseert twee wijzen van behandeling/omgaan met een subklinische hypothyreoïdie afhankelijk van de hoogte van de TSH.

Meer lezen