Optimaal instellen

Optimaal instellen bij hypothyrioïdie is maatwerk

Goed ingesteld raken op schildklierhormoon is lastig, duurt soms lang en is een continue proces. Ook kun je ontregeld raken en moet je weer opnieuw ingesteld worden.

De informatie die je hier vindt, laat zien hoe het proces van instellen werkt en kan je helpen bij de voorbereiding en het gesprek met de behandelaar. En daarmee bijdragen aan een mogelijk beter resultaat van de behandeling.

Sommige mensen blijven klachten houden met een grote impact op het dagelijks leven. We benadrukken dat het belangrijk is om bij aanhoudende klachten door te gaan met het verfijnen van de dosering. Kleine aanpassingen van de dosering kunnen hét verschil maken en de kwaliteit van leven (sterk) ten goede komen.

 

Een wereld van verschil

“Ik heb jaren gemodderd, extreem moe, burn out-achtig, depressief. Moeten stoppen met werken. Totdat ik een arts had die samen met mij verder ging puzzelen met de bloedwaarden. Stapje voor stapje kwam ik terug. Een wereld van verschil! Ik werk weer drie dagen in de week. Kan sociaal weer meedoen. Ik voel me meestal goed, hoewel ik wel op mijn grenzen moet letten. Dat is het verschil.”

Instellen op schildklierhormoon

De behandeling van hypothyreoïdie – een schildklier die onvoldoende hormoon produceert – bestaat uit het voorschrijven van schildklierhormoon levothyroxine (ook T4 genoemd) om het tekort aan zelf geproduceerd hormoon aan te vullen. ‘Instellen’ is het bereiken van de juiste dosis aanvullend hormoon om je zo optimaal mogelijk te voelen.

“Mijn arts zegt dat mijn bloedwaarden ‘goed’ zijn, dat ik geen klachten kan hebben …”

Het instelproces

De aanpak bestaat uit twee fasen, waarbij de dosering wordt aangepast van grof naar fijn.
Fase 1: grof-instellen
Bij de behandeling van hypothyreoïdie probeert de behandelaar de TSH-waarde (en de FT4-waarde) binnen de normaalwaarden te krijgen. In deze fase spelen bloedwaarden een grote rol.

Fase 2: fijn-instellen
In de tweede fase gaat het om het fijn-instellen: in (hele) kleine stapjes de optimale waarden voor TSH (en FT4) bereiken. Ieder mens heeft zijn eigen unieke optimale waarden.

Meer lezen over het proces van instellen op levothyroxine