Optimaal instellen – dossier

Optimaal instellen op schildklierhormoon (levothyroxine) bij een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) is maatwerk. Het doel is te komen tot een zo optimaal mogelijke dosering. En daarmee zo min mogelijk klachten en een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Tenslotte is dat het doel en niet alleen “goede bloedwaarden”.

Inzicht in het proces van instellen kan je helpen om te komen tot een voor jou beste dosering. Kennis en inzicht kan je ook helpen bij de voorbereiding en het gesprek met de behandelaar. Zo kun je samen tot een beter resultaat komen.

Webinar ‘Optimaal instellen luistert nauw’

In dit webinar gaat dr. Charlotte van Noord in op het proces van instellen op schildkliermedicatie en hoe je tot een optimaal resultaat kunt komen. Dr. van Noord is internist-endocrinoloog in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Dominika Tulp heeft als schildklierpatiënte ruime ervaring met de behandeling met levothyroxine en vertelt hoe zij hiermee omgaat. Beiden hebben vragen beantwoord die door deelnemers zijn ingestuurd. Het webinar is op 25 mei 2020 uitgezonden in het kader van de Week van de Schildklier.

In het webinar komen vragen aan de orde als:

 • waarom is de schildklier zo belangrijk?
 • wat maakt schildkliermedicatie bijzonder?
 • hoe krijg jij de juiste instelling voor jóu?
 • do’s and don’ts

De weg naar een optimale behandeling

De volgende onderwerpen kunnen hier aan bijdragen (op deze website):

 • Levothyroxinegebruik
  Weten wat, waarom, hoe en hoeveel je slikt, kan helpen bij het instellen op schildklierhormoon. En goed ingesteld blijven. Deze kennis kan nét het verschil betekenen tussen je wel of niet goed (blijven) voelen.

Artikelen in Schild magazine medicatie en instellen

Wat kun je zelf doen?

De volgende onderwerpen vind je op de website:

 • Het consult
  Goede voorbereiding is het halve werk; tips en praktische handreikingen.

Ervaringen

 • ‘Lees je in, werk samen met je artsen.’
  In samenspraak met de arts een goede behandeling kiezen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, ook al heb je zelf medische kennis, ervaren Vera en Bianca.
  Schild, september 2018