Medische richtlijnen zijn bedoeld om huisartsen en specialisten te helpen bij de patiëntenzorg in de dagelijkse praktijk. Nu kan het voorkomen dat jouw arts zegt: “Je bloedwaarden zijn goed, ik kan dus niets meer voor je doen”. Dan is het handig te weten dat in de richtlijnen staat dat je behandelaar niet alleen naar de lab-waarden moet kijken, maar er naar moet streven dat je zoveel mogelijk klachtenvrij bent. Dus moet doorgaan met zoeken naar een voor jou optimale dosering. Weet dat een kleine verandering in de hoeveelheid levothyroxine voor een grote verandering in de TSH kan zorgen.
“Ik heb jaren gemodderd, extreem moe, burn out-achtig, depressief. Moeten stoppen met werken. Totdat ik een arts had die samen met mij verder ging puzzelen met de bloedwaarden. Stapje voor stapje kwam ik terug. Een wereld van verschil! Ik werk weer drie dagen in de week. Kan sociaal weer meedoen. Ik voel me meestal goed, hoewel ik wel op mijn grenzen moet letten. Dat is het verschil.”
Wie gebruikt welke richtlijnen?
- Internisten / internist-endocrinologen werken met de NIV-Richtlijn schildklierfunctiestoornissen
- Huisartsen gebruiken de NHG-standaard Schildklieraandoeningen
- Apothekers gebruiken de KNMP Handleiding geneesmiddelensubstitutie en de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen
Selectie belangrijke fragmenten
Je vindt hier enkele onderwerpen die vaak discussie opleveren met behandelaars en apothekers én wat hierover in de (medische) richtlijnen staat.
Je kunt het desbetreffende richtlijnfragment dat voor jou aan de orde is, laten zien aan je behandelaar. In onderstaande richtlijnen staan de belangrijke fragmenten gemarkeerd. Klik hieronder op de richtlijn die voor jou aan de orde is en print de relevante pagina.
In de richtlijn voor huisartsen staat:
In de richtlijn voor internisten staat:
In de Handleiding voor apothekers staat:
In de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen voor apothekers staat:
Op Thuisarts.nl* staat:
Over het niet wisselen van medicijnmerk zonder medische noodzaak
Er zijn verschillende merken van levothyroxine. In sommige merken zit meer schildklier-hormoon dan in andere. Ook kan uw lichaam de verschillende merken anders opnemen. Het is daarom belangrijk dat u steeds hetzelfde merk gebruikt.
Bron: https://www.thuisarts.nl/schildklier-problemen/ik-krijg-behandeling-voor-te-langzaam-werkende-schildklier#hoe-gaat-het-verder-bij-een-te-langzaam-werkende-schildklier en op https://www.thuisarts.nl/schildklier-problemen/ik-krijg-behandeling-voor-te-snel-werkende-schildklier#verschillende-merken-pillen-met-schildklier-hormoon
Over het doel van de behandeling: fine-tunen op geleide van klachten
Onder ‘Hoe gaat het verder bij een te langzaam werkende schildklier?’ staat:
Dit gaat zo door tot u zo weinig mogelijk klachten heeft en er een goede hoeveelheid schildklierhormoon in uw bloed zit.
Sommige mensen zeggen dat ze nog erge klachten hebben, terwijl de hoeveelheid schildklierhormoon in hun bloed goed is. Uw huisarts kan u dan doorsturen naar het ziekenhuis. Daar kan een arts kijken wat de oorzaak van uw klachten is.