Goede voorbereiding is het halve werk
Door het gesprek met arts of verpleegkundige goed voor te bereiden is de kans groter dat je niets vergeet te vragen of te vertellen. Dat kunnen medische zaken zijn, maar ook zaken waarbij je twijfelt of het wel met de schildklier te maken heeft. Daarbij geldt: domme vragen bestaan niet.
Tips
- Neem een lijstje met vragen mee naar het consult
- Vertel je arts hoe het met je gaat. Je kunt hier ook de klachtenlijsten voor gebruiken alsook de Schildklieragenda (zie onder). Hoe specifieker je kunt zijn, hoe makkelijker voor de arts.
Download klachtenlijst bij een trage schildklier en klachtenlijst bij een snelle schildklier. - Vertel wat voor jou belangrijk is voor jouw kwaliteit van leven. Dat kan ook gaan om je studie, werk, sociaal leven, sport, etc.
- Meld het gebruik van andere medicijnen en/of supplementen en eventuele diëten aan je behandelaar.
- Neem altijd een recent medicatieoverzicht mee. Via de apotheek kun je een uitdraai krijgen.
- Neem iemand mee naar het consult; twee horen meer dan één!
- Je kunt het consult opnemen. Je kunt daardoor de informatie van de arts thuis rustig terugluisteren. Het is wel correct de arts te informeren dat je een opname maakt.
- Als je veel vragen of te bespreken hebt, maak dan bij de assistente een ‘dubbele’ afspraak.
Samen beslissen
‘Samen beslissen’ betekent dat je samen met je behandelaar beslist welke zorg het beste bij jou past. Welke behandeling en de invulling van de behandeling.
Handige hulpmiddelen
Klachtenlijsten
Je kunt hier de klachtenlijst bij een trage schildklier en de klachtenlijst bij een snelle schildklier downloaden.
Schildklieragenda
In de Schildklieragenda van SON kun je de bloedwaarden noteren en eventuele (dosis)veranderingen van de medicatie. Zo houd je overzicht en kun je het verloop van de behandeling volgen en je behandelaar beter informeren. Verder kun je in de schildklieragenda de afspraken en vragen noteren. Koop of download in de webshop.
Zelftest
In de Zelftest van SON kun je op 8 categorieën aangegeven of je last of problemen ervaart en hoevéél. Als je een chronische aandoening hebt, zoals een schildklierziekte, ben je soms zo gewend geraakt aan bepaalde klachten dat je deze niet eens meer als afwijkend beschouwt. En dus ook niet meer meldt en kijkt of er verbetering mogelijk is.