Het consult

Goede voorbereiding is het halve werk

Door het gesprek met arts of verpleegkundige goed voor te bereiden is de kans groter dat je niets vergeet te vragen of te vertellen. Dat kunnen medische zaken zijn, maar ook zaken waarbij je twijfelt of het wel met de schildklier te maken heeft. Daarbij geldt: domme vragen bestaan niet.

Tips

 • Neem een lijstje met vragen mee naar het consult
 • Vertel je arts hoe het met je gaat. Je kunt hier ook de klachtenlijsten voor gebruiken. Hoe specifieker je kunt zijn, hoe makkelijker voor de arts.
  Download klachtenlijst bij een trage schildklier en klachtenlijst bij een snelle schildklier.
 • Vertel wat voor jou belangrijk is voor jouw kwaliteit van leven. Dat kan ook gaan om je studie, werk, sociaal leven, sport, etc.
 • Meld het gebruik van andere medicijnen en/of supplementen en eventuele diëten aan je behandelaar.
 • Neem altijd een recent medicatieoverzicht mee. Via de apotheek kun je een uitdraai krijgen.
 • Neem iemand mee naar het consult; twee horen meer dan één!
 • Je kunt het consult opnemen. Je kunt daardoor de informatie van de arts thuis rustig terugluisteren. Het is wel correct de arts te informeren dat je een opname maakt.
 • Als je veel vragen of te bespreken hebt, maak dan bij de assistente een ‘dubbele’ afspraak.
Samen beslissen
‘Samen beslissen’ betekent dat je samen met je arts beslist welke zorg het beste bij jou past. Dit is met name van belang in situaties waar meer dan één behandeloptie mogelijk is. De arts geeft aan welke behandelmogelijkheden er zijn en licht de voor- en nadelen ervan toe. Jouw persoonlijke voorkeuren en wat belangrijk is voor jou staan hierbij centraal.
Deze 3 vragen kunnen een goede leidraad zijn:

 • Wat zijn mijn behandelmogelijkheden?
 • Wat zijn de voordelen en nadelen van die behandelingen?
 • Wat betekent dat in mijn situatie?

Meer lezen

 

Handige hulpmiddelen

Schildklieragenda

In de Schildklieragenda van SON kun je de bloedwaarden noteren en eventuele (dosis)veranderingen van de medicatie. Zo houd je overzicht en kun je het verloop van de behandeling volgen en je behandelaar beter informeren. Verder kun je in de schildklieragenda de afspraken en vragen noteren. Koop of download in de webshop.

Mijnschildklierwijzer.nl

Mijnschildklierwijzer.nl is een mooi hulpmiddel om het gesprek met de arts over de medicatie voor te bereiden. Het kan je helpen om de goede vragen te stellen in het gesprek met de arts. Niet wisselen van medicijn is daarbij het uitgangspunt, tenzij medisch noodzakelijk en in overleg met de behandelend arts.

Zelftest

In de Zelftest van SON kun je op 8 categorieën aangegeven of je last of problemen ervaart en hoevéél. Als je een chronische aandoening hebt, zoals een schildklierziekte, ben je soms zo gewend geraakt aan bepaalde klachten dat je deze niet eens meer als afwijkend beschouwt. En dus ook niet meer meldt en kijkt of er verbetering mogelijk is.

Meer lezen over samenwerken, arts-patiënt