Samen beslissen

Poster vragen stellen

Voor goede schildklierzorg is goede samenwerking tussen zorgverlener en patiënt van cruciaal belang. Daarbij hebben beiden een belangrijke rol. De behandelaar heeft de (medische) kennis. Maar de behandelaar is ook afhankelijk van jouw informatie, om te weten hoe het met je gaat en wat jij belangrijk vindt.

Belangrijke fasen in de zorgrelatie bij schildklieraandoeningen zijn onder meer:

Behandelingskeuze

Janny Oskam
Lees het verhaal van Janny

Het gaat hierbij om het kiezen van de voor jou beste behandeling, bijvoorbeeld bij de ziekte van Graves, struma en schildklierkanker.

Tips om het gesprek met je behandelaar voor te bereiden en goed te kunnen voeren:

 • Lees over de schildklier, jóuw specifieke aandoening. Je staat dan sterker in het gesprek met de arts, verpleegkundige of praktijkondersteuner.
 • Denk voor het gesprek na over wat jij belangrijk vindt in je dagelijks leven. Welke dingen wil je graag blijven doen? Welke dingen moet je blijven doen? Zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die je niet wilt?
 • Informeer van te voren bij lotgenoten wat hun ervaring is met bepaalde behandelingen. Wees je wel bewust dat elk mens uniek is en een behandeling anders kan ervaren.
 • Deze 3 vragen kunnen ook een goede leidraad zijn bij een gesprek:
  • Wat zijn mijn behandelmogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die behandelingen?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?
 • Informeer of er voorlichtingsmateriaal op schrift staat of op de website.
 • Informeer of er een keuzehulp of consultkaart beschikbaar is. Zo is er de praatkaart schildklierkanker.
Zorgverlener en patiënt samen
Ook behandelaars hebben een belangrijke rol om een goed onderbouwde behandelingskeuze mogelijk te maken. Verschillende ziekenhuizen beschikken over specifiek voorlichtingsmateriaal op schildkliergebied. Soms op de website, soms ook in print. Bijvoorbeeld de ziekenhuizen die samenwerken in het SchildklierNetwerk in zuidwest Nederland en andere ziekenhuizen met een speciale Schildklierpoli. Vraag er naar. Veelbelovend zijn de initiatieven tot het ontwikkelen van een keuzehulp voor de behandeling van de ziekte van Graves en een keuzehulp voor de behandeling van knobbels.

 

Lees meer tips op Tips – Begin een goed gesprek.

 

Lees ook Samen beslissen – monitoren behandeling >>