Samen Beslissen – monitoren behandeling

poster vraag jij om meer uitlegInstellen op schildkliermedicatie

Het gaat hierbij om het bereiken van het meest optimale behandelingsresultaat, bijvoorbeeld instellen op schildklierhormoon. Om daadwerkelijk samen te kunnen beslissen heeft de dokter, praktijkondersteuner of verpleegkundige informatie van jou nodig. Welke klachten heb je? Waar loop je tegenaan in het dagelijks leven? Wat vind jij belangrijk? Als je goed bent voorbereid kunnen jij en je behandelaar samen beslissen wat het beste is voor jou.

Wat kun je zelf doen?

  • Bedenk al vóór je afspraak wat je aan je behandelaar wilt vertellen. En wat je wilt vragen. Noteer dit.
  • Lees over de schildklier, jouw aandoening en behandeling. Je staat dan sterker in het gesprek met de arts, verpleegkundige of praktijkondersteuner. Bekijk het dossier Optimaal instellen.
  • Houd zelf je bloedwaarden bij en hoe je je voelt, met name bij welke dosering je je goed voelt. Gebruik de SON-Schildklieragenda of een PGO (Persoonlijke GezondheidsOmgeving).
  • Noteer je klachten. Je kunt hiervoor de klachtenlijst te trage schildklier of klachtenlijst te snelle schildklier gebruiken.
  • Check waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt; gebruik de Zelftest van SON. Of vraag of de huisartsenpraktijk of de ziekenhuispoli een ‘kwaliteit van leven-vragenlijst’ heeft.
  • De lichamelijke conditie is voor schildklierpatiënten extra belangrijk: beweeg zoveel mogelijk (ook een wandeling is goed) en eet gezond. Meer lezen over Bewegen en Voeding.

Lees ook de algemene tips bij Het consult.

M.b.t. medicijnen

  • Controleer in de apotheek of je hetzelfde merk schildkliermedicijn hebt meegekregen.
  • Weet hoe je met de medicatie om moet gaan. Check de vragen & antwoorden bij Levothyroxinegebruik.
  • Wees precies met innemen; schildkliermedicatie is een gevoelig product.
  • Heb geduld. Het duurt minstens 6 weken voordat je lichaam na een nieuwe dosering weer stabiel is. Eerder bloedprikken geeft dus geen goed beeld. Goed instellen kan maanden, zelfs meer dan een jaar duren.
  • Ga niet zelf dokteren met de dosering. Bespreek gebruik van supplementen vooraf met je arts (mogelijke wisselwerking).

Via digitaal dossier je bloedwaarden inzien

Tegenwoordig hebben veel huisartsen en bijna alle ziekenhuizen een digitaal dossier waar je zelf online de uitslagen kunt inzien. SON heeft een overzicht met ziekenhuizen waar dit het geval is. Je kunt ook altijd een uitdraai van je bloedwaarden opvragen bij je behandelaar.

Schildklieragenda

In de schildklieragenda van SON kun je de bloedwaarden noteren en eventuele (dosis)veranderingen van de medicatie. Zo houd je overzicht en kun je het verloop van de behandeling volgen en je behandelaar beter informeren. Verder kun je in de schildklieragenda de afspraken en vragen noteren. Koop of download in de webshop.

Zelftest

In de Zelftest van SON kun je op 8 categorieën aangegeven of je last of problemen ervaart en hoevéél. Als je een chronische aandoening hebt, zoals een schildklierziekte, ben je soms zo gewend geraakt aan bepaalde klachten dat je deze niet eens meer als afwijkend beschouwt. En dus ook niet meer meldt en kijkt of er verbetering mogelijk is.

Je kunt onderstaand plaatje downloaden, printen, invullen en meenemen naar je behandelaar.

zelftest kwaliteit van levenSON
Lees ook Samen Beslissen – Behandelingskeuze