Schildklierkanker

Je leest hier ervaringen met schildklierkanker, over specifieke soorten en over (onderdelen van) behandelingen.

Tom KorverTom – Anaplastische schildklierkanker

Nadat Tom een knobbeltje in zijn hals ontdekt krijgt hij de heftige diagnose: anaplastische schildklierkanker. Een heel zeldzame, agressieve kanker, die bij ontdekking vaak al is uitgezaaid. Tom schrijft openhartig over hoe hij het leven beleeft na deze diagnose.

‘Zo lang het goed gaat, pluk ik de dag. Wie weet heeft iemand iets aan mijn gedachten en ervaringen.’

Meer lezen

Jolanda – Folliculaire schildklierkanker

Jolanda vertelt over de diagnose, behandeling en de gevolgen van de ziekte. ‘De ziekte heeft mij sterker gemaakt. Ik ben niet meer afwachtend, loop niet meer voor mezelf weg en pak elk kans die ik krijg. Ik ben me heel erg bewust van het hier en nu.’

Het verhaal van Jolanda ‘Er is veel onbegrip voor deze vorm van kanker’ is gepubliceerd in magazine Schild, september 2015.

Meer lezen (pdf 592 kB)

Thea – Schildklierkanker met verlies van stemband en hypoparathyreoïdie

Schildklierkanker, een operatie … allemaal al spannend genoeg. Voor Thea blijft het daar niet bij. Door de operaties raakt een van haar stembanden verlamd. Ook treedt bij haar hypoparathyreoïdie op: volledige uitval van de bijschildklieren.

Het verhaal van Thea ‘Dat ik niet meer kon zingen , vond ik heel erg.’ is gepubliceerd in magazine Schild, september 2016.

Meer lezen (pdf 1.705 kB)


danielleDaniëlle – Medullaire schildklierkanker

“Samen met een vriendin zit ik koffie te drinken in Haarlem als ze mij wijst op een verdikking in mijn hals. Zelf heb ik dit nog nooit opgemerkt, voel me verder kiplekker, maar omdat ik tijd heb, besluit ik toch naar de huisarts te gaan om te horen wat hij ervan denkt. De huisarts laat bloed prikken, maar mijn schildklierwaardes zijn goed. Hij overlegt met mij en stelt voor om voor de zekerheid een echo te maken.”

Meer lezen

Frans ervaringsverhaal schidklierkankerFrans – Hürtle cel carcinoom

“Een dag later had ik een afspraak met mijn endocrinoloog en ik had mijn briefje met vragen, zoals hoe nu verder, hoelang nog en kwaliteit van leven net tevoorschijn getoverd, toen ik tot mijn verbazing en blijdschap de endocrinoloog hoorde zeggen, dat hij een operatie toch als beste optie zag. Ongelofelijk blij, hoe blij kun je zijn met een operatie, verliet ik het AMC én weer met boordevol hoop.”

Meer lezen


Marika –  Over ‘de slok’

‘Ik moest wachten met mijn tasje, terwijl degene die me had weggebracht vertrok’. Marika blijft alleen achter in de quarantainekamer met de arts die eerst vertelt over hoe je de capsule in moet nemen. ‘Ik kreeg het pilletje en de arts verdween snel.’ Omdat je dan al heel gauw radioactief bent, moet iedereen uit de buurt blijven.

Het verhaal van Marika ‘Hoe overleef je de slok?’ is gepubliceerd in magazine Schild, december 2017.

Meer lezen (pdf 686 kB)

Hein – Schildklierkanker met uitzaaiingen

‘Als je kanker hebt, weet je dat je aan de verkeerde kant van de streep staat. Maar ik dacht: ik sta wel heel erg aan de verkeerde kant.’ Hein bezoekt zijn huisarts vanwege knieklachten. Niet veel later hoort hij zijn diagnose: schildklierkanker met uitzaaiingen.

Het verhaal van Hein ‘Het is alsof je een doodsbericht krijgt’ is gepubliceerd in magazine Schild, december 2017.

Meer lezen (pdf 790 kB)