Schildklierkanker

Je leest hier ervaringen met schildklierkanker, over specifieke soorten en over (onderdelen van) behandelingen.

Carmen: papillaire schildklierkanker

Als achttienjarige customer service agent ontdekt Carmen Nijhuis in 2018 een bult aan de rechterkant van haar hals. Daar blijkt een tumor te zitten. Een jaar later krijgt zij de diagnose papillaire schildklierkanker met uitzaaiing in de lymfeklieren.

Teske – ‘Je moet een stip op de horizon hebben’

“Mijn verhaal opschrijven voelt onwennig, dit omdat het nog steeds in mijn hoofd te bizar voor woorden is. Twee jaar geleden, op toen  19-jarige leeftijd, kreeg ik de diagnose schildklierkanker.”

Anne – papillaire schildklierkanker

Als twintigjarige doktersassistente staat Anne van Duifhuizen vol in het leven en koopt ze samen met vriend Luuk een huis. Maar een paar maanden later komt ze zonder schildklier uit het ziekenhuis. Ze voelt zich opeens patiënt.

Tom – Anaplastische schildklierkanker

Tom KorverNadat Tom een knobbeltje in zijn hals ontdekt krijgt hij de heftige diagnose: anaplastische schildklierkanker. Een heel zeldzame, agressieve kanker, die bij ontdekking vaak al is uitgezaaid. Tom schrijft openhartig over hoe hij het leven beleeft na deze diagnose.

‘Zo lang het goed gaat, pluk ik de dag. Wie weet heeft iemand iets aan mijn gedachten en ervaringen.’

Jolanda – Folliculaire schildklierkanker

Jolanda vertelt over de diagnose, behandeling en de gevolgen van de ziekte. ‘De ziekte heeft mij sterker gemaakt. Ik ben niet meer afwachtend, loop niet meer voor mezelf weg en pak elk kans die ik krijg. Ik ben me heel erg bewust van het hier en nu.’

Het verhaal van Jolanda ‘Er is veel onbegrip voor deze vorm van kanker’ is gepubliceerd in magazine Schild, september 2015.

Jeroen – ‘Er zijn helaas nog steeds foute cellen aanwezig’

Als jonge, gezonde en sportieve man behoort Jeroen Meuwese (34) niet tot de grootste risicogroep op schildkliergebied. Over de bobbel in zijn nek maakt hij zich dan ook niet heel veel zorgen. Onterecht, blijkt later.

Thea – Schildklierkanker met verlies van stemband en hypoparathyreoïdie

Schildklierkanker, een operatie … allemaal al spannend genoeg. Voor Thea blijft het daar niet bij. Door de operaties raakt een van haar stembanden verlamd. Ook treedt bij haar hypoparathyreoïdie op: volledige uitval van de bijschildklieren.

Het verhaal van Thea ‘Dat ik niet meer kon zingen , vond ik heel erg.’ is gepubliceerd in magazine Schild, september 2016.

Daniëlle – Medullaire schildklierkanker

danielle“Samen met een vriendin zit ik koffie te drinken in Haarlem als ze mij wijst op een verdikking in mijn hals. Zelf heb ik dit nog nooit opgemerkt, voel me verder kiplekker, maar omdat ik tijd heb, besluit ik toch naar de huisarts te gaan om te horen wat hij ervan denkt. De huisarts laat bloed prikken, maar mijn schildklierwaardes zijn goed. Hij overlegt met mij en stelt voor om voor de zekerheid een echo te maken.”

Frans – Hürtle cel carcinoom

Frans ervaringsverhaal schidklierkanker“Een dag later had ik een afspraak met mijn endocrinoloog en ik had mijn briefje met vragen, zoals hoe nu verder, hoelang nog en kwaliteit van leven net tevoorschijn getoverd, toen ik tot mijn verbazing en blijdschap de endocrinoloog hoorde zeggen, dat hij een operatie toch als beste optie zag. Ongelofelijk blij, hoe blij kun je zijn met een operatie, verliet ik het AMC én weer met boordevol hoop.”

Marika –  Over ‘de slok’

‘Ik moest wachten met mijn tasje, terwijl degene die me had weggebracht vertrok’. Marika blijft alleen achter in de quarantainekamer met de arts die eerst vertelt over hoe je de capsule in moet nemen. ‘Ik kreeg het pilletje en de arts verdween snel.’ Omdat je dan al heel gauw radioactief bent, moet iedereen uit de buurt blijven.

Het verhaal van Marika ‘Hoe overleef je de slok?’ is gepubliceerd in magazine Schild, december 2017.

Hein – Schildklierkanker met uitzaaiingen

‘Als je kanker hebt, weet je dat je aan de verkeerde kant van de streep staat. Maar ik dacht: ik sta wel heel erg aan de verkeerde kant.’ Hein bezoekt zijn huisarts vanwege knieklachten. Niet veel later hoort hij zijn diagnose: schildklierkanker met uitzaaiingen.

Het verhaal van Hein ‘Het is alsof je een doodsbericht krijgt’ is gepubliceerd in magazine Schild, december 2017.