Merkloze medicijnen

Starten met een merkloos medicijn

Als de diagnose duidelijk is ga je zeer waarschijnlijk medicijnen gebruiken. Over het algemeen schrijft de behandelend arts op een recept de werkzame stof voor en de apotheek verstrekt volgens afspraken met de zorgverzekeraar de medicatie. Je zorgverzekeraar of apotheker kiest hierbij vaak voor een merkloos middel, volgens het preferentiebeleid of vanwege eigen keuze van de apotheek. Een merkloos medicijn is goedkoper, maar net zo goed als het merkmedicijn. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht.

Feiten over merkloos

Een merkloos medicijn is een soort ‘kopie’ van een eerder goedgekeurd merkmedicijn. De stof die ervoor zorgt dat het medicijn werkt, heet de werkzame stof. In het merkloze medicijn zit dezelfde werkzame stof, in dezelfde sterkte of binnen de toegestane bandbreedte van de sterkte. Andere begrippen voor merkloze medicijnen zijn ‘generieke medicijnen’ of ‘generieken’.

In de folder ‘Brochure merkloze medicijnen’ staat duidelijke informatie over merkloze geneesmiddelen.*

Bijvoorbeeld:

  • over de veiligheid
  • over de werking
  • over het kostenverschil tussen merk- en merkloos medicijn
  • hoe u merkloze middelen kunt herkennen
  • waar u bijwerkingen kunt melden

Niet ongevraagd wisselen van merk

In het algemeen geldt: als je met een medicijn moet beginnen is het prima om een merkloze variant te gebruiken. Als je al levothyroxine gebruikt, ligt dit genuanceerder. De hoeveelheid levothyroxine die uit een tablet in het lichaam wordt opgenomen, kan per merk of fabrikant verschillen. Dat komt doordat de merken verschillende hulp- en vulstoffen bevatten die van invloed kunnen zijn op de opname van de werkzame stof in de maag/darm. Verandering van medicijn kan dus zorgen voor een verandering in de hormoonspiegel.

Als je al een bepaald merk levothyroxine gebruikt is het dus niet verstandig om van merk te wisselen. In het geval van levothyroxine geldt géén preferentiebeleid; de apotheek kan zich daar dus niet op beroepen.

Wisselen van schildkliermedicijnen (merk of merkloos) om niet-medische redenen is ongewenst en hoef je niet te accepteren. Lees meer hierover onder (Niet) wisselen. Wisselen van medicijnmerk kan alleen als jij en je arts hiertoe samen besluiten. Dan is het handig bepaalde aandachtspunten in acht te nemen.
Meer lezen onder Belangrijke fragmenten in medische richtlijnen. Kijk bij ‘Over niet wisselen van medicijnmerk zonder medische noodzaak’