“Het klinkt misschien gek, maar het hoort bij mij”

Nicolette van Dam, bekend als televisiepresentatrice en actrice, heeft al 10 jaar een schildklieraandoening. Net als jaarlijks ruim 8.500 andere vrouwen, kreeg zij een schildklierontsteking na de bevalling van haar tweede kind. Alleen wist zij het niet. In de juni-editie van het magazine Schild vertelt zij haar verhaal.

“Op mijn 26e werd ik zwanger van onze oudste dochter. Dat was een goede zwangerschap en na de geboorte van Lola-Lily heb ik alles gewoon weer opgepakt. Natuurlijk wel iets anders. Voor een moeder komt je kind op de eerste plaats, maar verder werkte ik gewoon door.”

Moodswings

2,5 jaar later werd dochter Kiki-Kate geboren. “Toen begonnen de klachten, maar ik had geen idee wat het was. Ik vond het logisch dat ik moe was. Ik had inmiddels twee kleine kinderen en maakte best snel alweer een nieuw programma voor RTL. Hiervoor moest ik ’s morgens vroeg in de make-up en was ik ’s avonds laat thuis. Ik werkte minder dan voordat ik kinderen had en we hadden ook qualitytime met ons gezin, maar mijn lichaam liet mij meer en meer in de steek. Ik weet nog dat ik het er met mijn man Bas over had. Zijn het nou de hormonen? Je zoekt verklaringen voor je klachten: is het een burn-out, zijn het de slapeloze nachten, ben ik overspannen? En de moodswings vond ik het ergste. Zo bleef ik een paar maanden zoekende. Ik ging zelfs naar een coach met de vraag: “Waarom voel ik mij zo?” Zo raar! Ik kon er de vinger niet op leggen.”

Afwijkende waarden

Voor deelname aan een nieuw televisieprogramma moest Nicolette langs een sportarts. “Ik had erg veel zin om mee te doen en hoopte er weer energie van te krijgen! Maar bij de sportarts bleek al snel dat mijn benen heel snel verzuurden. Ik moest diverse (bloed)testen doen. Mijn leverwaarden bleken schrikbarend hoog en ook de TSH- en T4-waarden waren sterk afwijkend.”

Nieuwsgierig naar het hele verhaal?

Download het artikel