‘Een op de vijf wacht nog even met bezoek aan huisarts’

De zorg bij huisartsen en ziekenhuizen komt weer langzaam op gang na de ergste coronaweken. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend deelnemers.

Herstart huisartsenzorg

Bij de huisarts zegt de helft van de mensen dat een uitgestelde afspraak inmiddels heeft plaatsgehad. Tegelijk zegt bijna twintig procent van de deelnemers aan het onderzoek (450 mensen) dat zij een afspraak bij de huisarts nog even uitstellen. Ze voelen zich onvoldoende veilig of denken dat de huisarts het al druk genoeg heeft.

Van de patiënten die wel contact hebben gehad met de huisarts zegt een derde dat de afspraak telefonisch is afgehandeld, veertien procent is naar de praktijk geweest. Ook bij de huisarts geven patiënten aan dat ze zich zorgen maken om hun gezondheid nu afspraken even niet kunnen doorgaan. Een kwart zegt zich in sterke mate zorgen te maken.

Herstart ziekenhuiszorg

Van hen had 38 procent een afspraak in ziekenhuis of kliniek die niet kon doorgaan, maar nu zegt bijna eenderde van deze groep dat de afspraak inmiddels is geweest. Daar staat tegenover dat vier op elke tien mensen die een afspraak hadden of wilden maken, nog steeds wachten op hun beurt.

Zorgen

Van de ruim dertienhonderd mensen die nog wachten bij het ziekenhuis, wacht meer dan zestig procent al langer dan anderhalve maand op een afspraak. Van deze groep zeggen zeven van elke tien mensen dat ze zich enigermate zorgen maken over het lange wachten, drie op de tien maken zich grote zorgen over hun gezondheid. Van de groep die nog niet terechtkan in het ziekenhuis zegt een kwart dat niet goed is uitgelegd waarom ze nog moeten wachten. Driekwart kreeg wel uitleg.

Prof. dr. Robin Peeters over schildklierzorg
‘De zorg vindt zoveel mogelijk doorgang, maar vaak gebeurt dat wel op een andere manier, telefonisch of via een videoconsult. Ook als er aanvullend onderzoek nodig is zoals bijvoorbeeld een scan of bloedonderzoek dan is het veilig om naar het ziekenhuis te komen.’ Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, heeft samen met collega’s een voorlichtingsvideo gemaakt om patiënten erop voor te bereiden dat hun zorg soms op een andere manier verloopt.
Lees meer

 

Bekijk de flitspeiling huisartsenzorg

Bekijk de flitspeiling ziekenhuiszorg

Bron: nieuwsbericht Patiëntenfederatie Nederland, 4 juni 2020