Meander MC biedt nieuwe behandeling schildklierknobbel

De afdeling Interventieradiologie van Meander heeft een nieuwe behandeling uitgevoerd: een radiofrequente ablatie van de schildklier (RFA). Dit houdt in dat de interventieradioloog met een naald, eenmaal ingebracht in de schildklier, weefsel van een goedaardige schildkliernodus kan doen afsterven of verkleinen door de naald te verhitten. 

De eerste in de regio

Meander is  het eerste ziekenhuis in de regio Amersfoort dat deze behandeling aanbiedt. De eerste patiënten zijn daar vorige maand succesvol behandeld. Deze behandeling wordt al langer op diverse andere plaatsen uitgevoerd. Zie het kader hieronder.

Goedaardige zwellingen die bijvoorbeeld slikklachten geven of cosmetische bezwaren, werden voorheen operatief verwijderd of behandeld met radioactief jodium. De nieuwe behandeling, een radiofrequente ablatie, is een mooi alternatief voor deze ingrijpende behandelingen en laat geen blijvend litteken achter.

Tijdens de behandeling, die onder sedatie of lokale verdoving plaatsvindt, plaatst de interventieradioloog een verhitte naald in de zwelling. Door de verhitting sterft het weefsel af en wordt de zwelling verkleind. De behandeling duurt ongeveer een half uur en de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis. De interventieradiologen werken bij deze behandeling nauw samen met de internisten en de chirurgen.

Op onze website kun je meer lezen over de behandeling van knobbels/struma en over andere locaties in het land waar RFA wordt uitgevoerd: Behandeling struma.

 

Bron: Nieu­we be­han­de­ling goed­aar­di­ge zwel­ling schild­klier (Meander MC)