Patiënten moeten het vertrouwen in medicijnen weer terugkrijgen. Dat vinden alle spelers uit die keten. Op uitnodiging van de Patiëntenfederatie Nederland vond woensdag 24 april een rondetafelbijeenkomst plaats in het SER-gebouw in Den Haag. De verenigde farmaceutische fabrikanten en bedrijven, de groothandelaren en de beroepsorganisatie van apothekers. Ook het ministerie van VWS, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Zorgverzekeraars Nederland waren aanwezig. De bijeenkomst maakt deel uit van de actie #stopdepillenchaos die medio februari begon.
Structureel en ernstig
Er is een tekort aan medicijnen. Een op de twee patiënten die met een recept bij de apotheek komt, krijgt het voorgeschreven medicijn niet of niet meteen mee. Patiënten moeten later terugkomen of moeten wisselen naar een ander merk. De problemen met het leveren van medicijnen zijn structureel en zorgen voor veel leed. Vertegenwoordigers van vijf patiëntenorganisaties illustreren dat op deze bijeenkomst met talloze voorbeelden, waaronder Rietje Meijer, toenmalig directeur van Schildklier Organisatie Nederland.
Thyrax-tekort kenmerkende case
De Thyrax-tekort affaire wordt gezien als een belangrije case in deze discussie. Rietje Meijer: ‘Het tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax leidde bijvoorbeeld bij tienduizenden patiënten tot problemen’. De fabrikant verplaatste de productie naar elders waardoor groothandelaren en apothekers niet meer in de behoefte van patiënten konden voorzien. De omvang van dit probleem was zo groot, bleek uit onderzoek, dat het voor de inspectie aanleiding vormde om anders naar medicijntekorten te kijken. ‘Voor de eerste keer kreeg een bedrijf een boete opgelegd’, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Lijst met ‘niet-wisselen medicijnen’
Zorgverzekeraars Nederland geeft aan dat er nog voor de zomer een nieuwe lijst komt met medicijnen die niet gewisseld mogen worden. Alle partijen onderschrijven het belang van naleving en handhaving hiervan.
De zorgverzekeraars en het ministerie van VWS pleiten ook voor wat meer lef bij de partijen in de keten. Fabrikanten, groothandels en apothekers verzekeren daar gehoor aan te geven.