In de herziene versie van de NHG-Standaard Schildklieraandoeningen is meer aandacht voor de behandeling van een te traag of juist te snel werkende schildklier tijdens de zwangerschap. Ook is er meer aandacht voor de behandeling van een te snel werkende schildklier. De NHG-Standaard is de richtlijn voor huisartsen bij het behandelen van mensen met een schildklieraandoening. SchildklierNL was onderdeel van de werkgroep.
Circa 700.000 mensen hebben een schildklieraandoening, en nog eens zo’n 300.000 mensen zijn nog niet gediagnosticeerd. Dit betekent dat elke huisarts meerdere patiënten met een (vermoedelijke) schildklieraandoening heeft. SchildklierNL is dan ook blij dat de NHG-Standaard Schildklieraandoeningen op een paar zeer belangrijke onderdelen verschilt van de richtlijn die in 2013 is gepubliceerd.
- Behandeling van een schildklieraandoening en zwangerschap
- Behandeling snel werkende schildklier altijd in het ziekenhuis
- Uitbreiden van controle- en verwijscriteria bij een mild snel werkende schildklier
- Afraden van een proefbehandeling bij een mild traag werkende schildklier
Ook ziet SchildklierNL het als groot voordeel dat in de NHG-Standaard is opgenomen dat huisartsen hun patiënten voor meer informatie kunnen verwijzen naar Schildklier.nl en Thuisarts.nl.
Behandeling schildklieraandoening en zwangerschap
In de NHG-Standaard is veel aandacht voor het behandelen van een schildklieraandoening tijdens een zwangerschap. Belangrijk is dat de huisarts de medicatie verhoogt, en regelmatig de TSH-waarde test. Tijdens de zwangerschap is het namelijk zeer belangrijk dat er voldoende schildklierhormoon in het bloed aanwezig is voor moeder én kind. Zo kunnen risico’s tot een minimum worden beperkt. Naast dat huisartsen alert moeten zijn als een vrouw met een schildklieraandoening zwanger is, is dit ook een belangrijk punt voor de vrouw in kwestie zelf. Het is dan ook erg belangrijk om bij een zwangerschap(swens) dit tijdig te melden bij de arts. Zo kan er gekeken worden naar een optimale instelling.
Aanpassen behandelstrategie snel werkende schildklier
Op het gebied van een te snel werkende schildklier zijn er twee belangrijke wijzigingen opgenomen in de NHG-Standaard Schildklieraandoeningen. Zo is het advies dat huisartsen mensen met een te snel werkende schildklier altijd doorverwijzen voor een behandeling in het ziekenhuis door een medisch specialist (internist-endocrinoloog). Voor de behandeling van mensen met een mild snel werkende schildklier (subklinische hyperthyreoïdie) geldt dat de huisarts deze personen uitgebreider moet monitoren en ook hier geldt dat er sneller verwezen wordt naar het ziekenhuis.
SchildklierNL is erg blij met bovenstaande wijzigingen. Hetzelfde geldt voor het loslaten van de leeftijdsgrens voor een vertraagd opbouwschema. Hierdoor wordt het bepalen van een behandeling eenvoudiger voor de huisarts en dat heeft grote voordelen voor mensen met een schildklieraandoening.
Afraden proefbehandeling subklinische hypothyreoïdie
Over de behandeling van een mild traag werkende schildklier, ook wel subklinische hypothyreoïdie genoemd, is in de werkgroep uitgebreid besproken. Reden hiervoor is dat in de wetenschappelijke literatuur onvoldoende naar voren komt dat een proefbehandeling bij een mild traag werkende schildklier effect heeft. In de NHG-standaard is daarom opgenomen dat een proefbehandeling niet de voorkeur heeft. Advies is om eerst uit te sluiten dat de klachten een andere oorzaak hebben. SchildklierNL begrijpt dit besluit, maar roept huisartsen en mensen met een mild traag werkende schildklier op alert te zijn. Als andere oorzaken zijn uitgesloten én klachten blijven bestaan, is het goed om als patiënt het gesprek met de huisarts aan te gaan over een proefbehandeling. Overigens geldt hierbij ook een uitzondering voor zwangere dames. Hierover zegt de richtlijn dat de huisarts overleg moet hebben met een internist(-endocrinoloog).