Meer coördinatie en afstemming

Op 8 februari 2023 verdedigt Marlies Verhoeff haar proefschrift getiteld ‘Op weg naar coördinatie en afstemming van ziekenhuiszorg voor patiënten met multimorbiditeit in het ziekenhuis’.

Als je meerdere aandoeningen tegelijk hebt …

Als een patiënt twee of meer chronische ziektes heeft, noemen we dat multimorbiditeit. De zorg voor deze patiënten is vaak gefragmenteerd, omdat ziekenhuizen meestal ingedeeld zijn op verschillende specialismen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met andere behandelingen. In dit proefschrift onderzocht Verhoeff welke strategieën de coördinatie en afstemming van ziekenhuiszorg bij deze groep kan verbeteren.

Over het onderzoek

Verhoeff liet allereerst zien dat het voor zorgprofessionals moeilijk kan zijn om overzicht te houden als een patiënt bij meerdere specialismen onder behandeling staat. Ze ontwikkelde daarom verschillende strategieën om patiënten te vinden die de ziekenhuizen konden helpen, met behulp van data uit het elektronisch patiënten, en testte deze ook in de praktijk. Ook ontwikkelde en testte ze een interventie. Hieruit bleek dat het nuttig kan zijn om via gegevens in het elektronisch patiëntendossier patiënten te vinden. Veel van deze patiënten kun je adviezen geven, maar niet iedereen. Het is daarom goed om in de toekomst de patiëntselectie verder te verbeteren.

Aanbevelingen

Aan de hand van haar onderzoek raad Verhoeff aan dat ziekenzorg anders georganiseerd zou moeten worden, zodat ze meer ingericht zijn op multimorbiditeit. Multimorbiditeit laat zich niet goed vangen in standaard protocollen, dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zorgprofessionals makkelijk kunnen samenwerken en dingen kunnen afstemmen. Om dit voor elkaar te krijgen moet multimorbiditeit prioriteit krijgen. Dit vergt organisatie en financiering, maar kan op termijn ook veel werk schelen en de kwaliteit van zorg verbeteren.

Korte samenvatting van het proefschrift

Ga naar de samenvatting van het proefschrift
Ga naar het complete proefschrift

Multimorbiditeit is speerpunt voor SON

Schildkier Organisatie Nederland is zich bewust van de urgentie van dit onderwerp en is begonnen met kennisopbouw. Wij doen dit door:

Bron: Nieuwsbericht Rijksuniversiteit Groningen, 8 februari 2023