Nieuwe behandeling bij schildklierknobbels?

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar de RFA-behandeling van goedaardige schildklierknobbels die te veel schildklierhormoon aanmaken, de RABITO-studie. De behandeling is bedoeld voor patiënten met hyperthyreoïdie.

RFA staat voor radiofrequente ablatie. Hierbij wordt weefsel verhit en verschrompeld via een naald die radiofrequente trillingen veroorzaakt. Deze behandeling heeft op lange termijn misschien andere voordelen dan de huidige standaardbehandeling met radioactief jodium.

Elk jaar komen er bij Rijnstate tussen de 10 en 20 patiënten met een toxische schildklierknobbel. Landelijk gaat het om ongeveer 500 nieuwe patiënten per jaar. Al meer dan 50 jaar is de standaardbehandeling bij schildklierhormoonproducerende (toxische) schildklierknobbels radioactief jodium. Het nadeel hiervan is dat de behandeling op langere termijn vaak leidt tot een te langzaam werkende schildklier. “Dit gebeurt bij circa 15 procent van de patiënten na 1 jaar en kan oplopen tot 60 procent na 20 jaar”, vertelt technisch geneeskundige Laura Deden. Als je schildklier te langzaam werkt, moet je de rest van je leven schildklierhormoon slikken en regelmatig je schildklier laten controleren.

Op dit moment wordt RFA toegepast om niet-hormoon producerende schildklierknobbels die bijvoorbeeld drukklachten geven, kleiner te maken. De kans op hypothyreoïdie lijkt bij RFA kleiner dan bij radioactief jodium. Maar of RFA ook een goede behandeling is voor de hyperthyreoïdie, moet uit de studie blijken.

In de studie zal de dosis radioactief jodium per patiënt berekend worden voor een zo goed mogelijk resultaat met zo min mogelijk risico op hypothyreoïdie.

De studie is mogelijk met een subsidie van ZonMw en is ontstaan uit een samenwerking tussen universiteit Twente, Rijnstate, VUMC en ZGT.

Magazine Schild over RFA

In de ‘Schild’ van maart 2022 staat een uitgebreid artikel over deze RFA-studie, onder meer: Schildklierknobbels, wat zijn dit voor knobbels? Wat zijn de voor- en nadelen van de huidige behandeling? En van deze nieuwe techniek?

Meer informatie over de RABITO-studie >>