Praatkaarten winnen ABC Trofee

De praatkaarten van de kankerpatiëntenorganisaties, NFK en Pharos hebben de ABC Trofee 2021 gewonnen. Schildklier Organisatie Nederland (SON) heeft ook een praatkaart, over schildklierkanker.

Op 25 juni namen Leonore Biegstraaten (NFK) en Hannie van Essen (Neurofibromatose Vereniging Nederland) de prijs in ontvangst. De ABC Trofee is een initiatief van de Stichting ABC en wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor eenvoudige en duidelijke taal. In totaal waren er drie genomineerden. Naast NFK waren GGD Gelderland Zuid en Omrin Estafette Kringloopwinkel kanshebbers voor de trofee.

De praatkaarten zijn gemaakt voor mensen die horen dat ze kanker hebben of een grotere kans hebben om het te krijgen. Bij zulk soort nieuws is een duidelijke uitleg heel belangrijk. Soms is die uitleg moeilijk en ingewikkeld. De arts of verpleegkundige kan de praatkaarten gebruiken om te zorgen dat de patiënt de informatie begrijpt. De kaarten bevatten duidelijke plaatjes en teksten over verschillende soorten kanker.

De kankerpatiëntenorganisaties, NFK en Pharos zijn heel trots op de prijs. Leonore Biegstraaten: ‘Als je hoort dat je kanker hebt, is het krijgen van duidelijke uitleg ongelooflijk belangrijk. Daarom zijn we heel blij dat de praatkaarten gewonnen hebben’. De trofee is een publieksprijs, de taalambassadeurs van Stichting ABC stemmen namelijk zelf. ‘Het betekent veel voor ons dat zij onze praatkaarten waarderen’.

De praatkaart Schildklierkanker is tot stand gekomen door samenwerking van de werkgroep Schildklierkanker van Schildklier Organisatie Nederland met Pharos en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Deze werkgroep is actief voor (ex-)patiënten met schildklierkanker en houdt zich bezig met:

Praatkaart schildklierkanker
Klik op het plaatje voor de totale kaart
  • het organiseren van lotgenotencontact en informatiebijeenkomsten
  • realiseert kennisontwikkeling over schildklierkanker en behandeling