Prof. dr. Peeters met schildklier op TikTok

Op het TikTok-kanaal Dokters Vandaag delen medisch specialisten en huisartsen korte video’s met medische informatie. Een voorbeeld hiervan is een video van prof. dr. Robin Peeters die uitlegt wat de functie van de schildklier is.

Ga naar het filmpje

Dokters Vandaag is halverwege maart gelanceerd maar is nu reeds een groot succes. Het kanaal @DoktersVandaag heeft inmiddels bijna 20 duizend volgers en meer dan 2 miljoen views, wat duidt op een grote behoefte aan authentieke en betrouwbare informatie op TikTok. Het filmpje van Robin Peeters over de schildklier is in enkele dagen ook al ruim 200.000 keer bekeken.

Gezondheidsinfluencers

Huisarts Stefan van Rooijen was een van de eerste artsen die benaderd werd om deel te nemen aan Dokters Vandaag. Van Rooijen: “Dagelijks zie ik in mijn praktijk en op mijn sociale media hoe schadelijk de verkeerde informatie van zelfbenoemde gezondheidsinfluencers kan zijn. Dit varieert van ongewenste zwangerschappen en maag- of darmklachten door een teveel aan magnesium of ijzer tot zenuwuitval door overmatig gebruik van vitaminesupplementen. Dit kanaal biedt betrouwbare informatie waarmee mensen gezonde keuzes kunnen maken voor hun leven.”

Mensen met een schildklieraandoening kunnen op de website schildklier.nl meer lezen over de relatie schildkliermedicijnen en het gebruik van supplementen.

Onafhankelijk

Robin Peeters benadrukt het cruciale belang van het behoud van de onafhankelijkheid van de inhoud. De artsen ontvangen geen betaling voor hun bijdragen aan de video’s, wat volgens hem ook niet nodig is. Hij stelt dat de huidige generatie artsen gedreven wordt door de wens om maatschappelijk bij te dragen en dat zij de schadelijke effecten van medische desinformatie regelmatig in hun praktijk tegenkomen.

Artsen

De andere artsen die aan het account meedoen zijn cardioloog Janneke Wittekoek, longarts Wanda de Kanter, dermatoloog Annemie Galimont, gynaecoloog Bertho Nieboer, longarts Frank Borm en huisarts Shakib Sana.

Robin Peeters en huisarts Shakib Sana zijn eerder al actief geweest in het verspreiden van betrouwbare medische informatie, onder andere met de oprichting van de Twijfeltelefoon.