Robotoperatie schildklier voorkomt litteken op de hals

Vanaf begin juli voert Rijnstate operaties aan de schildklier uit met een robot. Hierdoor krijgen patiënten geen litteken in hun hals. Het 3D beeld geeft diepte en beter zicht waardoor het voor artsen ook nauwkeuriger werken is met deze robots. 

Patiënten met een knobbel in de schildklier krijgen vaak een operatie waarbij de helft van de schildklier wordt weggehaald voor verder onderzoek. Deze operatie heet hemi-thyreoïdectomie. Als de knobbel goedaardig is, is het waarschijnlijk dat de klachten verdwijnen. Als de knobbel kwaadaardig is, volgt vaak een tweede operatie om de andere schildklierhelft te verwijderen. Rijnstate gaat jaarlijks circa 25 van deze operaties met de robot uitvoeren. Rijnstate is het tweede ziekenhuis in Nederland dat gebruikmaakt van deze techniek.

Operatie via de oksel

Voorheen werd deze operatie uitgevoerd met een open operatie via de hals. Dat laat een litteken achter dat patiënten liever niet hebben op zo’n zichtbare plek. Met de robot is het mogelijk deze operatie bij kleinere knobbels uit te voeren via een kleine snede in de oksel.

Charlotte Blanken, chirurg bij Rijnstate: “Bij Rijnstate hebben we al veel ervaring met robotoperaties. Rijnstate chirurg Ramon van Eekeren en ik hebben beide een intensief trainingstraject achter de rug waardoor we ook deze operatie met de robot mogen uitvoeren. Groot voordeel is ook dat we gedetailleerd 3D-zicht hebben. Omdat we ook diepte kunnen zien, kunnen we nog nauwkeuriger werken.” In Rijnstate wordt sinds 2009 geopereerd met de Da Vinci operatierobots. Schildklieroperaties met de robot uitvoeren is nieuw.

UMCU de eerste
In 2012 onderging de eerste patiënt in Nederland deze vorm van chirurgie in het UMC Utrecht. In het artikel ‘Geen halslitteken‘ in Schild magazine (2012) besteedde we hier aandacht aan. Je kunt bij Struma en knobbels een filmpje bekijken van de operatie, uitgevoerd in het UMCU.

 

Bron: nieuwsbericht Rijnstate Ziekenhuis, 5 juli 2021