De mate waarin arts en patiënt samen beslissen is in de periode 2016-2020 nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.
Samen beslissen verhoogt kwaliteit van zorg
Gezamenlijke besluitvorming draagt bij aan patiëntgerichte zorg, wat een indicator is voor de kwaliteit van zorg. Kwaliteit is, naast betaalbaarheid en toegankelijkheid, een belangrijke pijler van de Nederlandse zorg. Jaarlijks meet het Nivel hoe patiënten de gezamenlijke besluitvorming ervaren.
Gezamenlijke besluitvorming omvat verschillende aspecten:
- betrokkenheid van arts en patiënt
- informatie delen met patiënt en vice versa
- het bespreken van de voorkeuren van een arts en de patiënt
- het instemmen van arts en patiënt met een uiteindelijke beslissing
Uitkomsten onderzoek
- de verschillen in scores tussen de jaren 2016 t/m 2020 zijn minimaal zijn;
- er dus nauwelijks verandering is in de mate waarin patiënten samen met de arts beslissen over een behandeling door de jaren heen.
Hoge respons vragenlijstonderzoek
De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2020. Jaarlijks ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, in november een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over gezamenlijke besluitvorming. De resultaten voor 2020 zijn gebaseerd op de antwoorden van 701 respondenten (respons van 47%).
Op dinsdag 9 maart van 11:15 – 13:30 uur organiseert het Nivel een online conferentie over transparantie in de zorg. Wat betekent transparantie voor de zorgprofessional? En wat doet de patiënt ermee? Aan de hand van verschillende concrete initiatieven gaan we hier graag met u over in gesprek! Doe ook mee en meld u aan!