September: schildklierkankermaand!

September is internationaal de jaarlijkse schildklierkankermaand! Dé maand om de noodzaak van goede kwaliteit van zorg voor mensen met schildklierkanker te onderstrepen. Schildklier Organisatie Nederland (SON) besteedt de komende weken aandacht aan de 4 soorten schildklierkanker:

  • medullaire schildklierkanker
  • papillaire schildklierkanker
  • anaplastische schildklierkanker
  • folliculaire schildklierkanker

Naast informatie vind je verhalen van mensen die schildklierkanker hebben. Daarnaast geven we in de loop van september een update van de ontwikkelingen op het gebied van schildklierkanker. Hoe wordt het visiedocument ‘Expertzorg schildklierkanker’ ontvangen? Hoe staat het met de Combostudie? Is er animo voor de professionele vraagbaak ‘Vraag het een professional’? Hou onze sociale media in de gaten .

Wat kun jíj doen om schildklierkanker meer bekendheid te geven?
  • Deel onze berichten in jouw ‘omgeving’.
  • Plaats bij doorsturen een hashtag #schildklierkanker en #son.
  • Stuur ons jóuw verhaal, dan kunnen we dat plaatsen op de website. Dit kan anoniem.

 

TIP! Online Contactbijeenkomst Schildklierkanker
zaterdag 18 september 2021, van 10:30 tot 12:30 uur via ‘Zoom’

Het thema is ‘Terug naar normaal’, over re-integratie naar werk na de diagnose en behandeling van (zeldzame) kanker, waar schildklierkanker onder valt. Daarnaast is er gelegenheid in kleine groepjes ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen of je verhaal kwijt te kunnen. Lees meer en meld aan >>

 

Meer over schildklierkanker

Schildklierkanker is een zeldzame aandoening. Ruim 700 patiënten krijgen jaarlijks de diagnose schildklierkanker in Nederland. De totale incidentie van schilklierkanker – het vóórkomen van de ziekte per jaar – is de afgelopen decennia toegenomen van 340 nieuwe patiënten in 1990 tot 725 in 2018. Deze groei is omvangrijker dan op basis van de bevolkingsgroei en vergrijzing te verwachten viel. De oorzaak van de toename is niet bekend, maar mogelijk spelen betere diagnosetechnieken een rol. Er zijn meer dan 8.000 mensen in Nederland die leven met of na schildklierkanker.

De kans op overleving is groot. Het is wel belangrijk dat je tijdig en correct wordt gediagnosticeerd én de goede behandeling krijgt. Daarom is in de visie van SON voor schildklierkanker expertzorg noodzakelijk. In de tweede week van september lees je meer over onze visie op schildklierkankerzorg.

Werkgroep schildklierkanker
Voor (ex-)patiënten met schildklierkanker is er binnen SON een werkgroep schildklierkanker. De werkgroep houdt zich bezig met het organiseren van (online) informatie- en contactbijeenkomsten, kennisontwikkeling over schildklierkanker en behandeling. Tevens onderhoudt de werkgroep contacten met expertisegroepen, gespecialiseerde ziekenhuizen en artsen en collega-organisaties nationaal en internationaal. Als patiëntenvertegenwoordiging wordt de werkgroep schildklierkanker regelmatig betrokken bij onderzoek naar schildklierkanker.

Meer lezen over schildklierkanker >>