Start landelijke campagne Samen beslissen

Om tot de beste zorg te komen, hebben zorgverlener en patiënt elkaar nodig. Want samen beslissen leidt tot een grotere tevredenheid van mensen over de zorg en ondersteuning en een beter behandelresultaat. Om dit nog beter voor het voetlicht te brengen startte op 6 september de landelijke campagne Samen Beslissen.

De campagne loopt 16 maanden en is de eerste campagne over Samen Beslissen waarbij ook de medisch-specialistische zorg, huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging zijn betrokken. Patiëntenfederatie Nederland (PN) tekende op 6 september samen met vertegenwoordigers van zorgverleners de Gezamenlijke Beslissing. Zo wordt ook iedereen in de zorg gestimuleerd tot meer samen beslissen.

Ook Schildklier Organisatie Nederland, lid van PN, doet mee aan deze campagne. Op schildklier.nl/wat-kan-ik-zelf-doen/samen-beslissen staan informatie, tips en ervaringen gebundeld om samen beslissen beter mogelijk te maken, voor mensen met een schildklieraandoening en hun zorgverleners.

 

Ook zorgverleners betrokken

Zorgverleners overschatten de mate waarin zij samen beslissen en 7 op de 10 maken een voorselectie van behandelmogelijkheden. Zo blijkt uit het onderzoek van Kantar Public (2020) in opdracht van het ministerie van VWS. 46 procent van de zorgverleners zegt dat zij met de patiënt samen de beslissing nemen. 37 procent van de patiënten ervaart dit ook zo, driekwart dus niet. Daarom richt de campagne zich ook op zorgverleners. Met sectorspecifieke tips, flyers, posters en andere hulpmiddelen kunnen zij zich toegankelijker opstellen naar de patiënt. “Als ook zorgverleners bewust zijn van het belang van Samen Beslissen, dan kunnen we de zorg verder verbeteren”, concludeert Dirk Ubbink, hoogleraar Shared Decision-Making.

Een goed gesprek begint met een goede voorbereiding

Een goed gesprek tussen zorgverlener en patiënt is open en persoonlijk maar dat is niet gemakkelijk. Mensen hebben moeite met het onder woorden brengen van wensen. En soms zit het gevoel in de weg dat ze de zorgverlener niet goed genoeg kennen. Dat blijkt ook uit onderzoek van Kantar Public. Minstens een kwart van alle patiënten vindt Samen Beslissen dan ook lastig.

Over de campagne Samen Beslissen

De campagne Samen Beslissen is een initiatief van het programma Uitkomstgerichte Zorg. Dit programma zet zich in de medisch-specialistische zorg in voor meer inzicht in zorguitkomsten. Ook in de huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging wordt ingezet op Samen Beslissen.

In de campagne figureren echte patiënten en zorgverleners, op radio en TV, in printadvertenties, online, op social media en buitenreclame. Daarnaast ook in vakmedia voor zorgverleners en op tal van plekken waar zorg en ondersteuning plaatsvindt. Zoals ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en behandelcentra.

SON biedt informatie en handige tips om Samen beslissen beter mogelijk te maken.

 

Bron:
nieuwsbericht ‘Dianda Veldman: “Zorgverleners én patiënten kunnen meer doen aan Samen Beslissen” ‘, Patiëntenfederatie Nederland, 6 september