Start Week van de Schildklier

Psychische klachten grote onbekende bij schildklieraandoeningen

Vandaag begint de Week van de Schildklier: van 19 t/m 25 mei. Tijdens de Week vraagt Schildklier Organisatie Nederland (SON) aandacht voor psychische klachten die kunnen optreden bij schildklieraandoeningen.

Veel mensen met een te snel, te traag of niet werkende/verwijderde schildklier weten niet dat je, naast lichamelijke klachten, ook psychische klachten kunt hebben. Het gaat dan om angstaanvallen, stemmingswisselingen (kort lontje), concentratie- en geheugenproblemen en neerslachtige gedachtes of depressies. Klachten die grote invloed kunnen hebben op relatie, gezin en werk.

Webinar

Vandaag, op donderdag 19 mei om 11.00 uur, trappen internist-endocrinoloog dr. R.F.A Tummers – de Lind van Wijngaarden en medisch psycholoog Astrid Heessels-Driessen, MSc de week af met het (gratis) webinar ‘Schildklier en psychische klachten’. Hierin gaan zij in op wat schildklierafwijkingen doen met het brein en de psychosociale gevolgen ervan. Tevens biedt het webinar handvatten hoe ermee om te gaan.

Terugkijken

Het webinar is ook terug te kijken. Schrijf je hier in en je ontvangt een link naar het webinar.

Die broodnodige handvatten zien we ook terug in de speciaal voor de Week van de Schildklier ontwikkelde kaart met 10 Tips van ervaringsdeskundigen.

Informatie en ervaringen uitwisselen

Daarnaast staan tijdens deze Week van de Schildklier informatiestands van patiëntenvereniging SON in diverse ziekenhuizen in het land. Hier beantwoorden ervaringsdeskundige vrijwilligers vragen en bespreken ervaringen. Bezoekers van de stands ontvangen de kaart met 10 tips van ervaringsdeskundigen. Ook kan men in de Week van de Schildklier deelnemen aan online bijeenkomsten waar ervaringen met psychische klachten worden gedeeld en gebruikmaken van de extra uren Schildkliertelefoon.