Symposium Multimorbiditeit

De werkgroep multimorbiditeit van Schildklier Organisatie Nederland (SON) is vandaag aanwezig op het Symposium Multimorbiditeit in de Geertekerk Utrecht dat is georganiseerd door het Nederlands Platform voor Multimorbiditeit en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).

Het symposium is gericht op medisch specialisten, huisartsen, VS/PA en onderzoekers. Het centrale thema van deze dag is: Regievoering & geïntegreerde zorg bij multimorbiditeit. Het wordt tenslotte een steeds grotere uitdaging om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden: een toenemende zorgvraag door een vergrijzing met daarbij een toename in het aantal chronisch zieke patiënten met meerdere aandoeningen tegelijk. Hoe gaan we dit goede organiseren in de praktijk?

Multimorbiditeit en schildklier

Multimorbiditeit is ook een belangrijk onderwerp voor Schildklier Organisatie Nederland. Mensen met een schildklieraandoening hebben soms naast deze ziekte ook nog andere aandoeningen. Dit geldt met name voor wie de ziekte van Graves en de ziekte van Hashimoto heeft. Het gaat hier om twee auto-immuunziekten, die voor een auto-immuunreactie tegen de schildklier zorgen. Mensen met een auto-immuunziekte, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een tweede (of derde of…) auto-immuunziekte (co-morbiditeit / multimorbiditeit). Vandaar onze aanwezigheid om de laatste ontwikkelingen op dit gebied te volgen.

Wij publiceerden eerder het webinar ‘Schildklier en multimorbiditeit’ over dit onderwerp en de kaart ‘Schildklier en meerdere aandoeningen’ met 10 tips van ervaringsdeskundigen.

Gevolgen meerdere aandoeningen tegelijk

Als je meerdere chronische ziektes naast elkaar hebt, ontvang je vaak zorg van verschillende zorgverleners, die allemaal advies geven over de ziekte in hun eigen vakgebied. Patiënten maken zich zorgen over gebrek aan afstemming. Ook kunnen de verschillende adviezen met elkaar in tegenspraak zijn. Ook voor zorgverleners is het worstelen met het feit dat het in het huidige zorgsysteem lastig is om behandelingen af te stemmen. 

Lees meer op de website van SON